Шетња за жртве злочиначке акције "Олуја"


oluja pamtimo

Дан сећања на страдале и прогнане Србе током војнополицијске хрватске акције „Олуја“ биће обележен у петак, 5. августа у Цркви светог Марка у Београду, док ће сутра бити одржана централна манифестација у насељу Бусије.

Србија се сећа дана током којих је, према српским изворима, протерано више од 220.000 Срба, а око 2.000 њих је настрадало – од чега чак 1.200 цивила
Августа те несрећне 1995. године попаљено је, опљачкано и уништено око 40.000 објеката Срба.
Сећање на непрегледне колоне људи које су се, на тракторима, са завежљајем у руци или без ичега од 4. августа, сливале ка Србији никада неће избледети из сећања свих грађана Србије, сведока погрома.
Док Србија и Република Српска буду туговале за жртвама „Олује„, у Хрватској ће бити организована велика прослава датума који обележавају као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља.
У Србији ће обележавање 21. годишњица почети сутра, 4. августа – централном манифестацијом у насељу Бусије, на периферији Београда, у којем живе крајишки Срби избегли пред хрватском војском.
Код Цркве Светих Кирила и Методија у Бусијама, општина Земун, сутра ће се окупити цео државни и црквени врх Србије, на челу са премијером Александром Вучићем и патријархом Иринејем, као и Републике Српске, на челу са председником Милорадом Додиком.
Предвиђено је да програм почне у 20.00 часова, као и обраћање патријарха Иринеја, Додика и Вучића, док ће наредног дана, 5. августа, бити одржана литургија у Цркви Светог Марка у Београду, а у 12.00 часова огласиће се и сирене и црквена звона у Београду.
Полагање венаца и парастор ће бити одржан у петак од 11 до 12, а потом је предвиђена и шетња учесника посвећена страдалим Србима од Цркве светог Марка до Народне скупштине и Хотела Москве, па преко Бранковог моста до Центра Сава.
Од 14 до 15.30 сати биће одржана меморијална академија у великој дворани Сава центра под називом “И Срби су жртве”.
oluja-statistika

Савез Срба из региона и Коалиција удружења избеглица позивају све прогнане Србе и све друге заинтересоване грађане да својим присуством допринесу обележавању Дана сећања.
„Олуја“ је до данас остала злочин без казне у којем су жртве биле цивили, стари и немоћни, деца.
Готово половина погинулих или несталих Срба у „Олуји“ – коју су спровеле хрватске оружане снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, а у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране (ХВО) и такозване Армије БиХ – била је старија од 60 година, више од половине били су цивили, а уништено је 25.000 кућа, те на хиљаде радњи и трговина.
Међу жртвама су биле 544 жене, од којих су око четири петине биле особе старије од 60 година.
У најтежем злочину „Олује“, хрватски „мигови“ су 7. августа бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести, када је за два минута убијено деветоро цивила, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година.
До агресије на Републику Српску Крајину дошло је упркос чињеници да се та област налазила под заштитом УН, као и да су представници РСК у Женеви и Београду прихватили приједлог међународне заједнице о мирном разрјешењу.
Према подацима „Веритаса“, од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина нешто више од 950 лица, док се на евиденцији несталих још води више од 890 особа, међу којима више од 630 цивила, од чега више од 300 жена.
У акцији „Маестрал“, која је била продужетак „Олује“, хрватске оружане снаге, у садејству са Петим корпусом такозване Армије БиХ, убиле су 655 и прогнале око 125.000 српских становника са подручја 13 општина у БиХ.
3

Одлука о почетку акције „Олуја“ донета је на Брионима 31. јула 1995. године, а на предлог тадашњег команданта сектора „Југ“ хрватског генерала Анте Готовине.
На том састанку у Титовој вили на Брионима предсједник Хрватске Фрањо Туђман јасно је дефинисао циљ операције, поручивши да треба нанети „такве ударце Србима да практично нестану са ових простора“.
http://www.magacinportal.com/2015/08/04/zatvorite-prozore-dolazi-oluja-potresna-prica-o-sudbini-jednog-mladica/
Извор: Мондо
биства, етничко чишћење, злочин, олуја, протеривање, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/08/03/setnja-za-zrtve-zlocinacke-akcije-oluja/


Напиши коментар