Додик: "Дан који ће ући у историју Републике Српске!"

Zeljka Cvijanovic, Prime Minister of Republika Srpska, Milorad Dodik, leader of Alliance of Independent Social Democrats party (SNSD), and members of party, Nebojsa Radmanovic and Nikola Spiric, vote in East SarajevoПредсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска одржавањем референдума о Дану Републике показала свој политички капацитет и вољу грађана, али да никога није угрозила.


Додик је изразио захвалност свима који су подржали рефрендум, сваком човеку који је гласао, те истакао да је поносан на чињеницу да је референдум протекао у миру, без инцидената.
Председник Српске је оценио да је српски народ показао политичку зрелост и одлучност.
Имамо позитивне резултате референдума и изражавам задовољство овим даном који ће ући у историју Републике Српске – поручио је  председник Српске на конференцији за новинаре у Народној скупштини Српске у Бањалуци.

Никога нисмо угрозили

Према његовом мишљењу, Република Српска референдумом није желела никога да угрози.
Референдум је законско право које има Српска. Први пут, после потписивања Дејтонског мировног споразума, спроведен је референдум као средство и начин одлучивања – рекао је Додик и напоменуо да нико не замера Бошњацима на политичком ставу да не изађу на референдум, који је био реакција на раније предузете акције.
Он је поновио да је одлука о референдуму прва у спровођењу одлука Уставног суда БиХ.
Сада знамо да је 9. јануар потврђен од наших грађана, који нису спремни да се одрекну тог датума. Нико у Српској, ко буде одлучивао, неће моћи да занемари ову чињеницу – рекао је Додик, који је захвалио политичким факторима који су се јавно декларисали за референдум, а вршили опструкције овог процеса.

Нема разлога за страх

Он је истакао да Република Српска после референдума нема чега да се плаши и да иде даље.
Република Српска ће на ситуације у којима јој се покушају одузети права одговорити на овај начин. Све смо сада добро увежбали и можемо да одговоримо често и спремно на сваки покушај понижавања – рекао је Додик, који је и председник СНСД-а.
Он је подсетио да је његова политичка партија рекла да ће се бавити осамостаљењем Српске, али да причу о некој врсти осамостаљења у својим програмима има и 14 политичких партија у Европи.
Желимо да се БиХ врати ономе што је написано у Уставу и када то буде неће бити разлога за било какве процесе у вези са статусом. Нисмо авантуристи и водимо озбиљне политике, политичка планирања и стратегије – рекао је Додик, подсетивши да су високи представници насиљем мењали Дејтонски споразум.

А после референдума…

На питање шта се може очекивати после референдума, Додик је одговорио да ће бити настављен редован рад, јер су локални избори за седам дана, као и да није изабран да се било чега боји и да су са њим били и лидери осталих политичких партија из Српске.
То што лидер СДА Бакир Изетбеговић говори о неким санкцијама, већ одавно знамо. Само у његовим говорима недостаје да је све покренуо. Најважније од свега је изражена воља народа и то је најбољи одговор Изетбеговићу, а било би пристојно да бар овог дана  ћути. Баш ме занима шта ће да раде ови који су као нешто спремни, а у референдуму нема кривичне одговорности – рекао је Додик.
Он је подсетио да је Уставни суд БиХ без јавне контроле.
Уставни суд функционише према неким својим правилима, а без закона. Судије овог суда су Мирсад Ћеман и Суада Паравлић који су били једни од најистакнутијих чланова СДА и због тога се не може рачунати на објективност ове институције. Република Српска ће тражити да буде усвојен закон о Уставом суду БиХ и да оду стране судије – поновио је Додик.
Извор: СРНА, Вести
Бакир Изетбеговић, босна и херцеговина, милорад додик, република српска, референдум, уставни суд
http://www.magacinportal.com/2016/09/26/dodik-dan-koji-ce-uci-u-istoriju-republike-srpske/

Напиши коментар