Тајна седам капија старих 7.000 година: Шта су археолози открили у насељу код Новог Бечеја


Нађено много животињских костију. Фото: Музеј Војводине
Нађено много животињских костију. Фото: Музеј Војводине

Археолози су на једној од седам капија насеља Борђош, старог 7.000 година, нашли 22 потпуно очуване керамичке посуде, што је права реткост.

Неолитско насеље на локалитету Борђош, у ком је раније нађена најстарија кашика од печене глине у региону, стара такође 7.000 година, има седам капија, утврдили су археолози геомагнетним снимањем. Због чега је ово насеље имало седам капија, остаје тајна коју археолози покушавају да одгонетну, а сада су проучавали једну од њих. Ово насеље, смештено на некадашњем плодном острву Тисе, иначе припада потиској култури, која је имала живе везе са становницима насеља винчанске културе нешто јужније.
Да насеље на Борђошу има седам капија, зна се на основу геомагнетног снимка. Уочили смо да постоји читав систем ровова који су окруживали насеље и на последњем кругу, односно степену, постоји седам капија. Колико нам је познато, до сада је само једном рађено археолошко истраживање неолитске капије, у Ујвару у Румунији, и ево сад ми пионирски у региону радимо исто – каже Тијана Пештерац, шеф Одсека за археологију Музеја Војводине из Новог Сада.
Она објашњава да капије представљају улазе у насеље, али да још не може да се каже да ли се ради о одбрамбеним рововима, јер наука тек треба да потврди њихову природу и намену.
Ископавања на овом локалитету заједно ради немачко-српски археолошки тим, а захваљујући опреми из Немачке урађена су геомагнетна снимања, којима су откривене капије под земљом. Током истраживања једне од капија, нађене су 22 целе керамичке посуде, што је изузетно ретко.
На површини и у самим слојевима земље најчешће се сусрећемо само са фрагментима керамике. Овог пута имамо 22 целе посуде и тек ископавањем њиховог садржаја у лабораторијским условима добићемо озбиљније податке о томе да ли се евентуално радило о урнама, јер је нађено доста спаљених остатака поред – каже Пештерац.

Једна од 22 посуде. Фото: Музеј Војводине
Једна од 22 посуде. Фото: Музеј Војводине

Она додаје да је откривено и обиље животињских костију, што говори да су се становници бавили сточарством, али и велики број камених алатки.
Иначе, ово насеље се простире на чак 40 хектара и имало је стотинак кућа, а све су изгореле.
Ово је огроман простор са 23 локације, које тек треба детаљно да истражимо, а до сада су урађене четири куће и једна капија. Нађено је 250 килограма керамике, камене алатке и ножићи, па и од вулканског стакла, што значи да је донето из других регија – напомиње Пештерац, уз напомену да се открива тек део по део велике археолошке слагалице.
Део обрушеног зида. Фото: Музеј Војводине
Део обрушеног зида. Фото: Музеј Војводине

Немци спремају монографију

Гости из Немачке за јесен спремају и велику монографију, у којој ће бити презентовано све што је до сада нађено. Истраживања на Борђошу започета су у пролеће 2014. године.
Аутори: С.Аничић, С. Сурла
Извор: Блиц
Арехологија, Борђош, нови бечеј, откриће, Седам капија, србија
http://www.magacinportal.com/2016/09/14/tajna-sedam-kapija-starih-7-000-godina-sta-su-arheolozi-otkrili-u-naselju-kod-novog-beceja/


  • 3
    Shares

Напиши коментар