Трагови историје у Новој Вароши: Кнез Милош дизао зидове на граници Србије


Мештани највећи део зида узидали у куће: Јордан Џекулић. Фото: Ж. Дулановић / РАС Србија
Мештани највећи део зида узидали у куће: Јордан Џекулић. Фото: Ж. Дулановић / РАС Србија

Кнез Милош пре 180 година градио је камене ограде према Отоманској царевини да би Србију заштитио од куге.

Остаци овог српског зида и данас се могу видети у околини Нове Вароши. Мада је, колико се зна, једино овде сачувана и представља драгоценог сведока историје, камена ограда је зарасла у трње и клеку, а за њене остатке мало ко зна.
Подигнута је 1837., а зидали су је мештани кулуком и без гунђања, јер се са кнезом, због његове преке нарави, није било шалити.
Протеже се кроз крш, садашњом међом између села Доње и Горње Трудово на десној обали Тисовице и личи на обичну ограду од наслаганог камена какву мештани у овом крају подижу око својих имања.
Када је куга најозбиљније угрозила Србију, кнез Милош је наредио да се дуж целе границе постави ограда од плота, просека или на начин који најбоље одговара теренским условима. Народ је, уплашен страхом од куге, подигао граничну ограду без роптања, а њено одржавање кулуком било му је стални терет – наводи Новак Живковић у књизи „Ужички неимари“.
Због граница која је исцртана падином Присоја после другог хатишерифа 1833, мештани Доњег и Горњег Трудова су све до балканских ратова 1912. године живели раздвојени у две државе.
Камен из ограде мештани су последњих деценија млели у фракцију за зидање кућа, тако да јој данас или нема трага или се виде само темељи. А наши стари су причали да су због ограде на граници некада имали много проблема. Тако је, кажу, младожења из Топаловића у Доњем Трудову морао са сватовима да по младу јаше више од пет сати преко Јавора, мада је од своје куће могао из руке да баци камен у њено двориште у суседној Дебељи – каже Јордан Џекулић из Горњег Трудова.
Мада јој данас у Присоју скоро нема ни трага, књазова камена ограда између два Трудова као да никада није ни срушена. Између два села још нема квалитетног пута, а мештани су све до летос до комшија у суседном селу могли једино пешице, планинском стазом зараслом у трње.
Наше претке је раздвајала границе и камени зид, а нама је пре шест деценија Златарско језеро потопило пут и одсекло нас од света, па смо до првих комшија из Горњег Трудова путовали обилазно и до 60 километара. Због тога смо летос платили ко је колико могао, да булдожером прокрчимо пут. До комшија у суседном селу сада путујемо свега три километра тракторима и теренцима, а општина је обећала помоћ да се пут уреди и за путничка возила – каже Драго Топаловић из Доњег Трудова.

„Турчијаши“ и „Обалаши“

Мада је давно избрисана, „стара граница“ још живи у народном сећању, а стална је и инспирација мештанима у свађи и шали.
Ови из Доњег Трудова за комшије у селима преко старе границе погрдно кажу да су „турчијаши“ како би нас подсетили да смо скоро век дуже робовали под Османлијама. Ни ми њима не остајемо дужни, па их зовемо „обалаши“ – кажу у Горњем Трудову.
Аутор: Жељко Дулановић
Извор: Блиц
занимљивости, историја, кнез милош, нова варош, Ограда, србија
http://www.magacinportal.com/2016/09/29/tragovi-istorije-u-novoj-varosi-knez-milos-dizao-zidove-na-granici-srbije/


Напиши коментар