У Котору формирана Балканска козачка војска (ВИДЕО)


balkanska-kozacka-vojska-kotorУ Котору је формирана Балканска козачка војска, уз присуство архијерејског намјесника бококоторског Момчила Кривокапића и бројног свештенства, као и 26 козачких делегата из других козачких центара са Балкана, међу којима је сваки представник козачке јединице од најмање 50 козака.

Овај догађај изазвао је велику пажњу јавности, а како је било у Котору можете видјети у видео прилогу наше Редакције.
Након литургије и обиласка мјеста гдје је почетком 19. вијека био руски конзулат, свечано постројени козаци и „Ноћни вукови“ пошли су у ризницу Српске православне цркве, гдје их је поздравио домаћин, архијерејски намјесник бококоторски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.
kotor2

Врховни атаман Виктор Владимирович Заплатин, замјеник Слободан Пејовић

Након свечаног, радни дио „козачког круга“ почео је предавањем рапорта атаману Виктору Владимировичу Заплатину, након чега је заставни вод свечано унио заставе Русије, Црне Горе и Србије које су касније постављене уз заставе других балканских земаља.
kotor3
За врховног атамана Балканске козачке војске једногласно је изабран козачки генерал Виктор Владимирович Заплатин. Он је поздравио присутне, казавши да је представник Руске Федерације који већ 16 година ради у Србији.
„Ако се успавамо, нећемо постићи мир. Рат се дешава. Он не мора бити виђен. Много смо изгубиули у прошлим ратовима. Русија је много изгубила, али нико није могао претпоставити да ће на територији бившег СССР доћи до рата међу браћом – Русима и Украјинцима. Срби никад неће бити наши непријатељи“, поручио је између осталог Заплатин.
kotor4
Козачки пуковник (атаман Црне Горе) Слободан Пејовић, који је данас изабран зазамјеника врховног атамана Балканске козачке војске, подсјетио је на везе са руским народом, посебно у посљедњих 300 година.
„Поменућу само неколико примјера. За вријеме руског цара Петра Великог руски кнежеви су у Боки Которској учили поморске школе. У рату Русије против Наполеона у руској војсци је служило преко 10 српских генерала. Руси су са црногорском војском и Бокељима за вријеме Петра Цетињског од Француза ослобађали Боку. На Берлинском конгресу Црна Гора и Србија не би добиле државу да није било Русије, што је потврдио и наш краљ Никола када је рекао: ‘Да није било Русије, не би било ни Црне Горе.’“
balkanska-kozacka-vojska-2
Он је подсјетио на руску помоћ у ослобађању Југославије и цијеле Европе од Хитлера, помоћ Црној Гори након земљотреса 1979. године. Подсјетио је и на руске инвестиције и бројне туристе који нам долазе из ове земље. Пејовић је осудио став званичне црногорске политике која се креће ка учлањењу државе у НАТО савез, назваши ову организацију НАТО кавезом.
„У нашем народу је познато да ће Бока Которска и аеродром у Никшићу постати НАТО базе. Нећемо у НАТО кавез који нас је мучки убијао од Суботице до Мурина“, поручио је између осталог Пејовић.

Темњиков: Православни народ је јединствен

Козачки генерал Генадиј Јаковљевић Темњиков, који је данас предсједавао на козачком скупу, истакао је је задатак очувања насљеђа предака.
„Православни народ је јединствен. Овдје видимо и Русе и Црногорце и Србе. Ми стољећима штитимо наше интересе тако што знамо историју. Знамо је још од Куликовске битке. Ми знамо своје хероје, Црногорци знају своје, Срби своје. Међутим, козаштво је јединствено. Потомци козака живе и у Аустралији (Бајкалци који су се вољом историје преко Кине населили у годинама револуције овај континент). Као официјелни представник Савеза добровољаца Донбаса преносим вам и поздраве Александра Бродаја првог предсједника Доњецке Народне Републике и Андреја Јурјевича Пинчука, министра безбједности“, казао је Темњиков, поручивши како грађанска позиција човјека зависи од њега самога, те да свако мора узети своју судбину у своје руке и тако учествовати у рјешавању проблема који се иначе не могу разријешти сами од себе.
kotor5

Видаковић: Козаци су Христови ратници

Козачки пуковник (главни атаман за Србију, Црну Гору и Републику Српску)Војислав Видаковић истакао је да су козаци Христови ратници.
„Душа овог народа се кали на литургијама, у љубави према ближњему своме и роду своме. Према корјену своме, историји и традицији. Само тако он ће задобити царство Господње и само тако ми ћемо опстати као народ. Немојмо да дозволимо да нас дијеле, да нас свађају, да нам уводе уљезе у кућу они који су нам је рушили, као и куће наших ближњих, јер тада ћемо направити смртни гријех“, казао је Видаковић.
kotor6
Он је пренио поруку Козачке организације Руске Федерације, позвао на избјегавање подјела и окупљање око Српске православне цркве.
„Највећа наша снага и највећа наша војска је на небу. То су сви наши светитељи и сви наши мученици који су животе дали за наш народ, за наше православно биће. Козаци су Христови ратници. Они су били кадри да остану и да опстану на страшноме мјесту и тако ће бити док је вијека. Козаци красе православни народ, њихови кодекси су дошли од Господа и зато су они непобједиви“, поручио је Видаковић, истакавши и да је актуелни историјски тренутак пролазна ствар као и све друго.
 

Кривокапић: Православље васкрсава

Поздрављајући присутне, архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофорМомчило Кривокапић је казао: „Велика ми је радост и част што данас овдје могу да вас поздравим као оне који чувају и бране вјеру православну.“
„Када ми дођу браћа православна, ја их увијек поздрављам са Христос воскресе. Јер ако Христос није васкрсао, онда је узалудна вјера наша и узалудна су и надања наша. Али, Христос је васкрсао. Људи нису вјеровали да ће васкрснути и православље, а ево данас на читавом свијету оно васкрсава. То и јесте највећи проблем безбожника, највећи проблем Запада“, казао је између осталог Кривокапић, који је врховном атаману Балканске козачке војске поклонио икону Светог Николаја чудотворца.
Свечаност формирања Балканске козачке војске увеличали су својим присуством и мото-клуб „Ноћни вукови“, који су у цркви Светог Николе присуствовали Светој литургији, а затим обишли и спомен плочу бившег Руског конзулата који је у овом граду радио на почетку 19. вијека.
kotor-nocni-vukovi
Скупу је присуствовао предсједник Братства православне омладине Миајло Бацковић, а Козачки круг поздравили су и Сергеј Степин из Савеза добровољаца Донбаса, Војо Гушић потпредсједник борачке организације Републике Српске,Мирослав Топаловић бивши ратник из Републике Српске.
Појава постројених козака и „Ноћних вукова“ у Котору изазвала је огромну пажњу присутних туриста. Руси, Американци, Шпанци и Јапанци утркивали су се да се фотографишу са козацима и „вуковима“.


Извор: ИН4С
Балканска Козачка војска, видео, котор, Ноћни вукови, република српска, Срби, србија, српство, црна гора
http://www.magacinportal.com/2016/09/12/u-kotoru-formirana-balkanska-kozacka-vojska-video/


Напиши коментар