Авксентије Лукић измислио копачке, Адидас украо


kopacke-2Мало је позната чињеница да је Ирижанин Авксентије Лукић, двадесетих година прошлог века, први израдио ципеле и копачке за тадашње наше фудбалере најбољих клубова у земљи – Београдског спортског клуба (БСК) и Југославије. Иако су браћа Адолф и Рудолф Даслер дизајнирали копачке према моделу Лукићевих, сва слава и новац отишли су немачким индустријалцима.

Рођен у сиромашној породици 1909. године. После завршене основне школе у Иригу, Авксентије одлази на обућарски занат у Београд, где га успешно завршава. Веома брзо се запослио и започео да прави ципеле и копачке, за фудбалере, као страствени љубитељ овог спорта – прича Ладислав Варга, публициста и драмски писац, који је у својој књизи „Мозаик житеља иришких“ укратко описао овог не тако у јавности познатог Сремца.

Фудбалери југословенске репрезентације из времена када је Лукић произвео копачке
Фудбалери југословенске репрезентације из времена када је Лукић произвео копачке

После дугогодишњег рада, пред Други светски рат, Авксентије се враћа у Ириг, где отвара прву приватну радњу у Улици Змај Јовиној.
– У то време био је врло вредан и способан занатлија. Какав је био мајстор, говори чињеница да су муштерије из Београда код мајстора Лукића наручивале ципеле, а други обућари широм земље такође тражили његове моделе – објашњава Варга.

Осим што су му украли патент, овај Ирижанин, имао је врло трагичну судбину

Када је формиран и основан фудбалски клуб Раднички у Иригу 1938. године, Авксентије, који је био познат по надимку Аца, направио је за све играче копачке и поклонио клубу. По његовом моделу фудбалских ципела, много година касније, немачки индустријалац Адолф Даслер, газда и оснивач чувене спортске фирме „Адидас“, почео је први 1925. године серијски да производи копачке. Међутим, од ових на милионе продатих спортских артикала, мајстор Аца није имао никакве користи.
kopacke
Авксентије Лукић убијен је у 33. години, у великој усташкој рацији, као талац, августа 1942. године у Вуковару.
Извор: Расен
Авксентије Лкуић, занимљивости, историја, Копачке, србија
http://www.magacinportal.com/2016/10/17/avksentije-lukic-izmislio-kopacke-adidas-ukrao/


Напиши коментар