Кад се удруже наша 3 гиганта, роди се борбени див


Фото/илустрација: Танјуг/Б92
Фото/илустрација: Танјуг/Б92

Прототип новог домаћег борбеног возила за Војску Србије који заједнички припремају та три предузећа јавности ће бити представљен 22. октобра у Новом Саду, где ће тог дана бити одржана војна парада.

Ново војно борбено возило, чији је радни назив ФАП 2026 ПС/АВ 6X6 (погон на шест точкова) ради се на платформи ФАП-а. Заставина фабрика камиона задужена је за склапање оклопне кабине, а трстеничка Прва петолетка за израду система БОФОРС, односно противавионског топа калибра 40 милиметара. Уколико задовољи постављене критеријуме, војно борбено возило, као заједнички производ будућег конзорцијума, који ће чинити ФАП, Застава камиони и Прва петолетка – Наменска, биће намењено Војсци Србије, али и купцима на иностраним тржиштима.
У фабрикама које учествују у овом пословном подухвату очекују да Влада Србије одмах након јавне промоције новог возила у Новом Саду коначно донесе дуго најављивану одлуку о формирању конзорцијума за производњу тог возила.
У производњу тог возила ће, сасвим извесно, бити укључене и многе друге домаће фирме, у којима ће се израђивати делови и позиције за прву уградњу. У будућем конзорцијуму кажу да је ново борбено возило тек први од планираних пројеката који ће убудуће заједнички бити реализовани у фабрикама у Прибоју, Крагујевцу и Трстенику.

Возило за прве борбене редове

Војно возило које се припрема у ФАП-у, Застави и Првој петолетки, чији прототип мора да буде готов најкасније до 16. октобра, како би прошао неопходне контроле и провере пре представљања јавности шест дана доцније у Новом Саду, покретаће Мерцедесов мотор од 260 коњских снага. Противавионским топом од 40мм, којим ће бити опремљен моћи ће, поред ваздухоплова, да се гађају и циљеви на земљи.
Правимо возило за прве борбене редове„, рекао је Његош Коковић, директор производње у прибојском ФАП-у.
Извор: Данас, Б92
Борбено возило, војска србије, економија, застава камиони, наоружање, Прва петолетка, србија, ФАП
http://www.magacinportal.com/2016/10/07/kad-se-udruze-nasa-3-giganta-rodi-se-borbeni-div/


Напиши коментар