Председник САНУ: Осећам се као хуља што не могу да задржим најбоље студенте


Др Владимир Костић, председник САНУ
Др Владимир Костић, председник САНУ

Одговор на питање како спречити да све више људи одлази из земље, немају ни у Српској академији наука и уметности.

Упитан, има ли предлог и одговор на питање како да се спречи све већа емиграција, јер је само у 2014. години земљу напустило око 58.000 људи, председник САНУ академик Владимир Костић каже: “На ваше питање могу само скрушено да погледам у земљу, јер одговор немам.
Он, међутим, истиче да је неопходно одредити се према овом питању, да се дефинишу нивои разговора на којима би се о овој теми причало, да се установи ко су људи који одлазе, који су разлози за то…
Много људи би рекли да желе да им деца студирају на неком од првих 300 универзитета са Шангајске листе. А ја им кажем да један од тих универзитета имају и овде, у Београду – рекао је Костић на конференцији за новинаре САНУ.
Он је додао и да се у овом тренутку разговара са најуспешнијим студентима да би се направила најбоља стратегија.
Организоваћемо Одбор за дијаспору који ће не само разговорати са нашим људима који живе у иностранству, већ ће покушавати и да врати људе у земљу – рекао је Костић.
Председник САНУ изјавио је и да се осећа „као хуља“ јер не може да утиче на то да се најбољи студенти запошљавају на факултетима.
Садашњи „систем регрутације“ академских првака, како каже, зрео је за промену, а њему је жао што није реаговао у неким ситуацијама у којима је можда могао.
Негде се осећам као хуља која је учествовала у свему томе, али време је да почнемо да размишљамо на други начин – рекао је Костић.
Академик и управник галерије науке и зехнике САНУ Зоран Петровић рекао је да је за учене људе веома лоше када се запошљавају на баналним пословима, попут продавца на бувљој пијаци.
У информационим технологијама постоји велики одлив кадрова, иако постоје добро плаћена места. Треба реаговати. Овде људи продају фармерке на бувљаку уместо да раде у струци. То није решење за одлив мозговав – рекао је Петровић.
Према његовим речима, решење је прављење квалитетних радних места где образовани људи могу и треба да реализују своје каријере и знање.
http://www.magacinportal.com/2016/10/05/prosla-godina-rekordna-po-iseljavanju-iz-srbije/
Извор: Блиц
Владимир Костић, образовање, одлив мозгова, сану, србија, студенти
http://www.magacinportal.com/2016/10/07/predsednik-sanu-osecam-se-kao-hulja-sto-ne-mogu-da-zadrzim-najbolje-studente/


Напиши коментар