Сарајевска школа добила име по фашисти

Хитлеров следбеник: Мустафа Бусулаџић
Хитлеров следбеник: Мустафа Бусулаџић

Скупштина Кантона Сарајево, у другом покушају, одлучила је – Основна школа „Доброшевићи“ у општини Нови Град, убудуће ће носити име „Мустафе Бусулаџића“ активисте „Младих муслимана“, који је уочи Другог светског рата и током њега отворено подржавао профашистичке и антисемитске ставове.


За који дан или недељу натпис ОШ Доброшевићи биће део историје. Сарајевске – осакаћене – мултиетничке и мултикултуралне. Из исте ће истовремено да васкрсне ваљда најрепрезентативнији представник бошњачке или муслиманске нације – Мустафа Бусулаџић, филозоф и интелектуалац, који је још за оног „вакта“ славодобитно изјављивао како је Чаршија од Јевреја очишћена, али је у њој остао „јеврејски зли дух“…
Величао је Хитлерове идеје о новом светском поретку. Радио као новинар у фашистичком Риму. Био је и полиглота и писац. Стрељан је након Другог светског рата. И као такав, улицу у Сарајеву одавно је добио. А ускоро ће „красити“ и школу.
И директор школе каже да је то ишло преко школског одбора, а пошто је он ту нови, од јуна месеца- није упућен у те процесе како је то ишло.
А кренуло је негде средином године – из Месне заједнице Доброшевићи. Сагласности – потписане и непотписане – пристизале су од школског одбора, Општинске комисије за обележавање значајних датума и личности, кантоналне са сличним описом посла, па све до сарајевског Института за историју.
Први пут предлог се пред Скупштином Кантона нашао у септембру. Успротивила се опозиција. Седница је прекинута. Али, јуче је настављена. А „бусулаџићевци“ су били већина.
– Не знам која позитивна порука би могла бити дата деци која би похађала једну такву школу. Ово свакако ни на који начин не. Ово оспорава евентуалне књижевне вредности које је Бусулаџић имао или преводилачке способности, али то је нешто сасвим друго што у овом случају не би смело бити доминантан аргумент за давање имена једној школи – каже Сања Влаисављевић, директорка Центра за културу дијалога.
А можда ће им рећи исто што и њиховим вршњацима у Горажду у којем већ годинама школа носи име Хусеина ефендије Ђозе, официра Ханџар дивизије. Рехабилитовани СС официр заменио је великог Николу Теслу.
http://www.magacinportal.com/2016/06/30/v-dimitrijevic-iz-istorije-bosne-hercegovine-ili-sta-je-bilo-pre-radovana-karadzica/
 
Извор: РТРС, Вести
адолф хитлер, БиХ, Мустафа Бусулаџић, Основна школа, сарајево, Фашиста
http://www.magacinportal.com/2016/10/28/sarajevska-skola-dobila-ime-po-fasisti/

Напиши коментар