Свечано откривен споменик ГВОЗДЕНОМ ПУКУ


gvozdeni-puk-spomenik1У селу Игриште свечано је отворен први споменик Гвозденом пуку, који је урађен добровољним прилозима. Споменик од подножја висок 5, 30 метара открио је командант Копнене војске Србије генерал Милосав Симовић.

Споменик је израђен од гранита и на врху је двоглави орао од мермера. Ово је једино обележје славном Другом пешадијском пуку „Књз Михаило“.
У овом селу је у то време било 12 кућа, а сви пунолетни мушкарци, укупно њих 17 прикључило се позиву за рат. Из њега се вратило само тројица– каже један од оснивача Удружења „Гвоздени пук Игриште“ Живота Јевремоновић.
Он додаје да је пресрећан што су за годину дана успели да приведу ову причу крају.
После 100 година откривамо споменик херојском пуку и нашим прецим, који су своје животе дали за слободу. Они су наш узор који треба да следимо. Хвала свима који су добровољним прилозима учествовали у изградњи– нагласио је Јевремовић.
gvozdeni-puk-spomenik2
Иако је много донација било у материјалу, процењује се да је вредност споменика 30. 000 евра.
Отварању су присуствовали представници Војске Србије, куршумлијске општине, Топличког округа, прокупачке општине, Игриштани и донатори.
Гвозденипук добиће још један споменик, овога пута у парку код Железничке станице у Прокупљу, који је у плану да се заврши наредне године.
http://www.magacinportal.com/2015/10/21/sto-nije-uradila-srbija-uradice-selo-igriste-gvozdeni-puk-dobija-prvi-spomenik/
Аутор: Биљана Рогановић
Извор: Прокупље на длану
гвоздени пук, Игриште, историја, почаст, прокупље, Споемник, србија, српство, хероји
http://www.magacinportal.com/2016/10/03/svecano-otkriven-spomenik-gvozdenom-puku/


Напиши коментар