Церемонија на Опленцу: Обележена 82. година од убиства краља Александа I


oplenac1Данас се навршава 82 године од убиства Његовог Величанства Краља Александра I Карађорђевића. Тим поводом у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу служена је Света Архијерејска Литургија којом је начелствовао Епископ шумадијски Јован, уз саслужење свештенства опленачког намесништва и бројног верног народа.

По завршетку Литургије преосвећени Владика Јован је у породичном маузолеју Краљевске породице служио помен блаженопочившем Краљу ујединитељу.
oplenac2
Након одслуженог помена одржана је церемонија полагања венаца на Краљев гроб. Венце су положили Предраг Марковић у име Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, Драган Живановић, председник општине Топола, Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра I, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Удружења Краљевина Србија али и бројни грађани који су се окупили да одају пошту вољеном Краљу.
Њ.В. Краљ Александар I од Југославије је мучки убијен током државне посете Француској, у Марсељу, 9. октобра 1934. године. Са њим је страдао и француски министар иностраних послова г-дин Луј Барту.
oplenac3
Краљ Александар I, био је југословенски Краљ, други син Краља Петра I и Кнегиње Зорке, рођен на Цетињу 16. децембра 1888. Кум на крштењу био му је, преко изасланика, руски цар Александар II. Детињство је провео у Црној Гори, а основну школу завршио у Женеви. Даље школовање наставио је у војној школи у Петрограду, а потом у Београду. Након смрти Краља Петра I, он ступа на престо Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
kralj-aleksandar-1a

Овим чином остварени су идеали о уједињењу јужних Словена, за које су се залагали његов отац и деда. После смрти Краља Петра I 16. августа 1921, Регент Александар је постао Краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. 1922. године оженио се Принцезом Маријом од Румуније. У том браку рођена су три сина – Престолонаследник Петар, и Краљевићи Томислав и Андреј.
http://www.magacinportal.com/2015/05/05/knjiga-atentat-1934-ili-rasvetljavanje-marseljskog-atentata-na-kralja-aleksandra/
Извор: Телевизија Храм, Православие.ру

годишњица, Краљ Александар I, опленац, србија
http://www.magacinportal.com/2016/10/10/ceremonija-na-oplencu-obelezena-82-godina-od-ubistva-kralja-aleksanda/


Напиши коментар