Настављен пројекат Археолошко наслеђе Куршумлије


Јеринин град
Јеринин град

Тим археолога Народног музеја из Београда и Народног музеја Топлице из Прокупља наставио је пројекат „Археолошко наслеђе Куршумлије“, који подразумева обилазак, евидентирање и сондирање изабраних локалитета

Коначни резултат пројекта биће израда археолошке карте општине Куршумлија и публикације у којој ће бити презентовани резултати истраживања.
Археолог Народног музеја из Београда Емина Зечевић рекла је агенцији Бета да су претходне три године археолози лоцирали велики број локалитета из различитих временских епоха.
„Општина Куршумлија веома је богата културно историјским наслеђем и сада се први пут истраживања систематски изводе, уз поуздано документовање савременим техничким методама„, казала је Емина Зечевић.
Археолози музеја из Београда и Прокупља, пре три године су пошли трагом старијих података које су забележили домаћи и страни путописци у другој половини 19. века, као и података археолога надлежних институција заштите.
До сада је евидентирано више од 100 локалитета. На основу површинских налаза и ситуације затечене на терену констатовано је да највећи број локалитета припада средњем веку (утврђења). Археолошка ископавања могла би да покажу да ли је реч о вишеслојним локалитетима са фазама из старијих епоха„, навела је она.
Емина Зечевић је рекла да је међу до сада евидентираним налазиштама један број први пут забележен, као што су на пример Јеринин град у селу Сеоце, локалитет Кулина и црква у селу Бабице и утврђење у селу Дегрмен.
Археолог Народног музеја Топлице у Прокупљу Јулка Кузмановић Цветковић казала је да очекује да на падинама Копаоника буду откривени трагови металуршке активности, пошто је читав Топлички крај богат рудом и пошто је евидентирана најстарија металургија бакра.
Спорадично су налажени метални предмети из праисторије и антике, геолози су евидентирали знатан број шљакишта – остатака топљења руде на падинама Копаоника. Вођени тим трагом очекујемо да конкретно лоцирамо остатке рударске активности, места где су се људи бавили прерадом руде„, рекла је Јулка Кузмановић Цветковић.
Пројекат се спроводи средствима Министарства културе и информисања, уз подршку АД Планинка из Куршумлије и општине Куршумлиија.
Извор: Новости
Археолошка ископавања, историја, куршумлија, металургија, србија
http://www.magacinportal.com/2016/11/15/nastavljen-projekat-arheolosko-nasledje-kursumlije/


Напиши коментар