На промоцији филма "Кајмакчалан, капија слободе": Лекција јунака за студента и за ђака


Изузетна посећеност документарног филма Фото Н. Скендерија
Изузетна посећеност документарног филма Фото Н. Скендерија

Прва београдска гимназија. Основци престоничких школа. Студенти Факултета безбедности. Питомци војних академија. Академци политичких наука…

Одавно једна филмска прича није окупила толико младости на једном месту, као свечана промоција документарца РТС-а „Кајмакчалан, капија слободе“, у среду у великој сали Дома Војске у Београду.

Био је ово дан сусрета славне српске историје и њене будућности. Дан незаборава на херојске претке и дан опомене: „српском народу који је страдао у свим ратовима, највише је стало до мира“.
Мало је ко могао да претпостави, чак ни организатори промоције – Удружење потомака старих ратника који су отворили капију слободе, у новембру, пре читавог века – да ће у велику салу Дома Војске морати да убаце резервне, бочне редове за публику будућности. Генерацију која, очигледно, озбиљно схвата лекције јунака Првог рата. Многи, више десетина студената и ђака, стојећи су пропратили филм ком је претходила песма гимназијалаца из Прве београдске… О зори која никако да пукне, о Србији завету предака, о уснулим пуковима српске војске…
Све су то лепо осмислили средњошколци Дуња Недељковић, Реља Пешић и Лука Стојичевић. Осмислили су тако да песма покрене, али и да заустави сузу.
Свако подсећање на херојско време, жртвовање за отаџбину, покрене тугу и пробуди бол – каже нам Ружица Пећинар, унука Миладина Пећинара, једног од 1.300 каплара. – Али, кад видим ове младе људе у којима није успавана свест о слободи, лакше је. Захвална сам свима који су томе допринели, овој деци посебно.

Поглед из костурнице на Кајмакчалану
Поглед из костурнице на Кајмакчалану

Смењују се потресни кадрови документарца. Мала црква у којој је почивало срце Арчибарда Рајса. Безбројни, безимени и именовани гробови. Има их под сваким бором, под сваком стеном. На литицама. Слике Кајмакчалана, некад и недавно, као велико, непрегледно гробље. Мирно и зарасло у траву, личе на заборављена гробљ. Под хумкама младост Србије из Великог рата почива под иструлелим крстачама. На једној литици, где ничег другог, осим камена нема, преживео љубичасти цвет, симбол тог времена и жртвовања. Камера зумира ту литицу, на коти уписаној у пресудну битку из које је српска војска кренула у слободу Србије.
Говоре историчари, говоре потомци ратника, а чудо је колико се свака реч спаја са порукама ђака и студената.
Ово је херојство за домаћи задатак – каже Душан Живковић, студент Факултета безбедности.

Немерљива вредност

Милица Граховац и Марко Глишић кажу да је ово лекција коју управо уписују у обавезу да је савладају до „десетке“.
Зато смо се и ми, због ове поруке определили да, уместо протокола, забележимо оно чега нема у филму. У филму немерљиве вредности којом нас је почаствовала редакција Научно-образовног програма Радио-телевизије Србије.
Аутор: Милена Марковић
Извор: Новости
идентитет, Кајмакчалан, капија слободе“, промоција, србија, српство, филм
http://www.magacinportal.com/2016/11/24/na-promociji-filma-kajmakcalan-kapija-slobode-lekcija-junaka-za-studenta-za-djaka/


Напиши коментар