Српска светиња направљена од оружја и муниције


Богородичина црква Ружица. Фото: wikimedia.org
Богородичина црква Ружица. Фото: wikimedia.org

Најстарију српску цркву која има болну историју красе лустери направљени од пушчаних и пиштољских метака, топовске муниције, српских официрских сабљи и делова војничких сандука

Некада барутни магацин, Црква Ружица, најстарија светиња у Београду и најинтересантнија богомоља, има уникатне лустере.
Ови магични лустери – Полијелеј привлаче посебну пажњу цркве, која се “крије” у зидинама Калемгдана, направљени су од пушчаних и пиштољских метака, српских официрских сабљи, топовске муниције и делова војничких сандука.
Дело је стручњака некадашњег Војног завода из Крагујевца.
Изглед и значење ових лустера више пута су погрешно тумачени, међутим, њихова симболика је искључиво везана за Први светски рат.
Полијелеј означава “светла са пуно уља”, а то нас враћа на симболику кандила – објашњава отац Душко.
Кандило палимо ради свог молитвеног и духовног узношаја. Та светлост и молитвене сузе које стално капљу на оружје потребни су да светле са поруком да више никад не буде таквог безумља какав је био Први светски рат – својевремено је медијима објаснио један од старешина цркве Ружице, отац Душко Јовичић.
Откуд баш да лустер буде од метака и друге муниције?
Богородичина црква Ружица, наиме, у 18. веку била је барутни магацин, који је од 1867. до 1869. године претворен у војну цркву.
Порушена је током Првог светског рата, а обнова је завршена 11. октобра 1925. године. Приликом ове обнове направљене су и две статуе, које су изливене од топовских чаура.
Једна представља копљаника цара Душана, а друга пешадинца из Балканских ратова.  Све до данас, историја није успела да пружи одговоре на питање ко је и када саградио цркву Ружицу.
Извор: Телеграф, Вести

http://www.magacinportal.com/2016/10/06/svetlo-pravoslavlja-sa-spica-beograda/
 
Барутни магацин, београд, калемегдан, Кандило, Лустер, Муниција, Полијелеј, први светски рат, србија, Црква Ружица
http://www.magacinportal.com/2016/11/01/srpska-svetinja-napravljena-od-oruzja-municije/


Напиши коментар