„Читанка српства“ – Цела библиотека у једној књизи

citanka-srpstva-korice_620x0Издавачи овог одлично дизајнираног и веома квалитетно одштампног по многима капиталног дела на више од 500 страница и са преко 400 фотографија у хуманој мисији чувања историје

Срби свакако спадају међу најрасељеније народе у свету. Стручњаци, према различитим методама и проценама, рачунају да и до 8 милиона Срба и људи српског порекла живе у више од 130 држава.

 Почетак масивнијег исељавања Срба и њихов одлазак на све четири стране вероватно датира још од почетка 19 века. Одлазило се у потрази за бољим условима за живот. Заједно са пресељењем међу друге народе појавила се и асимилација условљена туђим утицајима, туђом културом а касније често и прихватањем других вера.

Следећи велики талси миграције забележени су крајем Другог светског рата када су бројне четничке јединице и други тзв. „сарадници окупатора“ као и многи противници већ наговештаваног комунстичког поретка зајдно са окупаторском војском напустили Србију.

Шездесетих година прошлог века у свет су кренули бројни тзв. „гастарбајтери“ па се рачуна да је до осамдесетих година Србију напустило више од милион људи.
Велики број тадашњих исељеника је остао да и даље живи ван граница Србије. У иностранству је већ рођена и трећа генерација- потомака некадашњих „гастарбајтера“. Исељавање, поготово младих, високообразовних Срба, траје и данас.

За данашње генерације је веома значајна чињеница да је асимилација наших земљака у последњих стотинак година, а широм глобуса несмањеном жестином траје још увек, била и остала толико јака да су се читаве генерације Срба, посебно у прекоокенаским државама, претопиле у тамошње народе.

У безброј случјева су се изгубила типична српска имена и презимена, па се за многе потомке Срба са Балкана више и не зна ко су и одакле потичу. Сећамо се да је један од тадашних функционера дијаспоре из Штутгарта, данас већ далеке 2000. године, на једном скупу у Српској академији наука тврдио, да су Срби кроз асимилацију и прелазак у друге вере кроз векове изгубили далеко више сународника него у свим ратовима, због болести или немаштине и глади. Он је од државе Србије захтевао да учини све што је могуће да се глопирајућа асимилација ако не у потпуности спречи, онда да се максимално успори. Међутим матица на том пољу до данас није учинила скоро ништа.

Предраг Ракочевић и Александар Влајковић
Предраг Ракочевић и Александар Влајковић

Један од вероватно највећих бораца против асимилације и за очување Српства и Срба као народа, ма где да наши људи живе, био је 2015. године у Београду преминули акадмик – професор др Драган Недељковић.

Из личног искуства, јер је деценијама живео и радио као професор на универзитетима у дијаспори, проф. Недељковић ја знао да држава мало чини на том подручју. Сматрао је да је најбоље средство против асимилације оснивање Допунских школа свуда где живи већи број Срба. Нажалост у свету данас постоји недовољно српских школа. Важност Допунске наставе за очување културног идентитета Срба доказала је на основу анкетирања великог броја испитаника који су одговорили на преко 50 питања, др Данијела Степановић у својој стручној књизи „Културни идентитет Срба у Немачкој“.

Академик Недељковић се залагао да се бар кроз издавање једне књиге која би енциклопедијски, значи кроз краће текстове и доста фотографија, обухватила комплетну српску историју, значајне догађаје, српску православну цркву и манастире, најзначајније војсковође и научнике, писце и глумце, спортисте и уметнике као и многе друге личности па чак и српске обичаје, могло помоћи нашим младим нараштајима у инотранству али и онима у Србији да сазнају –ко смо, одакле смо и шта смо!
Нажалост, академик Недељковић за живота није у томе успео али се његов дугогодишњи пријатељ и сарадник Александар Влајковић, поштујући жељу професора Недељковића, прихватио великог посла на сређивању материјала за књигу.
После рада дужег од годину дана, непосредно пред Сајам књига у Београду, објављена је књига ЧИТАНКА СРПСТВА.

Предвођени неуморним Александром Влајковићем, некадашњим новинарем РТС за коју је својевремено радио култне емисије „Срби у свету“, бројни стручни сарадници, наравно и уз помоћ двадесетак познатих имена из српке свакодневнице окупљених у Издавачком савету пројекта ЧИТАНКА СРПСТВА, настала је књига која је одмах наишла на велики интерес и невероватне похвале стручњака. Читанка је била изложена на овогодишњем Сајму књига у Београду а очекује се да ће се она ових дана наћи у књижрама широм Србије.

Издавачи овог одлично дизајнираног и веома квалитетно одштампног по многима капиталног дела на више од 500 страница и са преко 400 фотографија, су „Службени гласник“ из Београда и Скупштина српске дијаспоре из Штутгарта у Немачкој.

Из разговора са ко-издавачем Предрагом Ракочевићем и председником Издавачког савета Александром Влајковићем смо сазнали, да даље акције ко-издвача из Штутгарта иду у правцу анимирања немачке стране- нпр. Министарства просвете покрајине Баден Виртемберг, да та иституција преузме трошкове штампања књиге у већем тиражу како би се ЧИТАНКА СРПСТВА бесплатно делила нашој омладини у Немачкој. – Била би штета, на разговор се надовезао Александар Влајковић, да се ова од стучњака одлично оцењена књига не штампа и о трошку државе Србије, такође у великом тиражу. Онда би књига као поклон Владе Републике Србије могла да се дели бесплатно српској младежи широм света а не само у Немачкој.

Ракочевић је нагласио, да постоје релативно добри изгледи, наравно захваљујући и сарадњи са Генералним конзулом Конузулата Републике Србије у Штутгарту Божидаром Вучуровићем, да се од Немаца добије потребна помоћ за штампање од 2500 до 5000 примерака ЧИТАНКЕ СРПСТВА.
Тако би се испунила једна од последњих жеља академика др Драгана Недељковића, вечито брижног за очување нашег идентитета, да Срби бар у Немачкој добију књигу која би требало да буде у сваком српском дому као део помоћи против асимилације.

Поменимо да је издавање књиге помогла Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије као и компанија НОВОСТИ бесплатним уступањем бројних фотографија за илустрације у ЧИТАНЦИ СРПСТВА.
Извор: Новости

дијаспора, идентитет, расејање, Срби, српство
http://www.magacinportal.com/2016/11/07/citanka-srpstva-cela-biblioteka-u-jednoj-knjizi/

Напиши коментар