У Србији се на сваких 1.000 становника роди девет беба, а 15 људи умре


Министарка без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да у Србији не постоји регистар свих прекинутих трудноћа, да велики број општина и градова карактеришу депопулациони трендови, а да је просечна старост становништва из године у годину све већа.

Немамо регистар свих прекинутих трудноћа, велики број њих се ради на приватним клиникама. Нажалост, при врху смо у Европи по броју нежељених трудноћа. У школске програме треба увести јединице које се тичу те теме и да институције јавног здравља у промоцију укључе ову тему“, рекла је Славица Ђукић Дејановић на петој седници Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО) у Београду.

Она је оценила забрињавајућим то што се број становништва у Србији сваке године смањује, додавши да је у 2016. години 38.000 људи мање него претходне године, односно пола милиона становника мање од 2000. године.

Славица Ђукић Дејановић је навела да је у Србији најпроблематичније рађање првог и другог детета, додавши да је анализа пописа становништава из 2011. године показала да се економски обезбеђене жене не одлучују на рађање детета због несигурности у партнера.

Навела је да око 10 одсто жена у земљи има проблем са стерилитетом, да држава финансира чак и трећи покушај вантелесне оплодње, као и да прошле године урађено 4.616 вантелесних оплодњи у 11 приватних и пет државних клиника.

Истакла је да се у просеку у Србији на 1.000 особа роди нешто више од девет беба, а умре скоро 15 људи.

Наша просечна старост је из године у годину све већа, 42,7 година у овом моменту, а очекивана старост жена је 77 година и мушкараца 72 година. Жене су виталније. Ти подаци показују да држава мора предузети значајне кораке“, навела је она.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић казао је да треба спровести истраживање на тему зашто млади брачни парови немају децу, наводећи да нико ни не може очекивати да млади без посла и стана имају децу.

Треба им обезбедити посао и стан“, рекао је он и додао да се у Србији морају отворити болнице које се баве проблемом стерилитета.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић је казала да у тој општини нема довољно места у вртићима за децу и навела да постоји проблем финансирања вантелесне оплодње. Она је рекла и да паровима који нису венчани треба омогућити усвајање деце.

Извор: Бета, Факти

демографија, морталитет, наталитет, србија
http://www.magacinportal.com/2017/02/23/u-srbiji-se-na-svakih-1-000-stanovnika-rodi-devet-beba-15-ljudi-umre/


Напиши коментар