Генерал Торбица: Овако смо обарали НАТО авионе…


YouTube/screenshot

Оборили смо седам авиона НАТО-а и три Хрватске, по три хеликоптера и беспилотне летелице, док НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке, наводи некадашњи командант РВ и ПВО Војске РС Милан Торбица…

Некадашњи командант Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране (РВ и ПВО) Војске Републике Српске Милан Торбица истиче да су припадници овог рода дали велики допринос стварању и одбрани Српске, те да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуо 61 борац.

Основни задаци РВ и ПВО били су борбена дејства, односно одбрана и контрола ваздушног простора Републике Српске, као и извиђање, транспорт и координација са јединицама копнене војске„, наводи Торбица, поводом обиљежавања 27. маја – Дана РВ и ПВО Војске Републике Српске.

ПВО је тактичким поступцима и професионалним односом у одбрамбено-отаџбинском рату нанео велике губитке непријатељским снагама.

У кратком времену, када су снаге НАТО-а и Хрватске извршиле дејство по објектима и снагама Војске Републике Српске, оборено је, према нашој евиденцији, седам авиона НАТО-а и три Хрватске, по три хеликоптера и беспилотне летелице. НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке„, наводи Торбица.

Осим борбених дејстава авијације и ПВО, истиче он, огроман допринос свеукупној борби дале су хеликоптерске јединице – борбени хеликоптери у подршци снагама копнене војске, те транспортни, у превожењу људства и материјално-техничких средстава.

Торбица подсећа да је РВ 1992. године, односно од оснивања, извршио 16 борбених летова, међу којима су и дејства у операцији „Коридор“.

Он напомиње да је у рату РВ и ПВО Војске Републике Српскеизгубио 12 авиона и седам хеликоптера, те претрпео знатна оштећења на системима ПВО, посебно јединицама ваздушног осматрања, јављања и навођења (ВОЈИН).

Током борби за Коридор, уништен је јуришни двосед ‘јастреб’, док су хрватске снаге код Брода обориле авион ‘орао'“, наводи Торбица и наглашава да је РВ и ПВО одиграо значајну улогу у блокирању и уништавању оклопно-механизованих јединица хрватских снага.

Борбени летови одвијали су се са аеродрома Маховљани и Залужани код Бањалуке, и у зависности од долета, а почетком октобра 1992. године уведена је забрана летења ваздухопловству.

Торбица подсећа да је 1994. године НАТО авијација оборила пет „јастребова“ Војске Републике Српске.

Торбица је нагласио да је пред почетак хрватске операције „Олуја“ РВ и ПВО Српске у више наврата нападао хрватске снаге у околини Гламоча и Босанског Грахова, док је за време ове операције забележено 30 ватрених дејстава на положаје хрватских снага.

РВ и ПВО Војске Републике Српске формиран је 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у склопу 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.

Извор: Мондо

http://www.magacinportal.com/2017/05/26/general-torbica-ovako-smo-obarali-nato-avione/


Напиши коментар