Мост „Братољуб“ на Дрини – остварење вишедеценијског сна


Мост између Љубовије и Братунца који ће још једанпут спојити обале Дрине, али и убрзати проток робе и пролазак из Србије у Републику Српску требало би да буде завршен до септембра. Полако се назире како ће ова грађевина вредна 13 милиона евра изгледати.


Оно што је било најтеже и најважније је урађено, обале Дрине су спојене, а преостали су завршни радови на уређењу пешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке.

Мост Братољуб је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама реке.

У Љубовији кажу да ће се остварити вишедеценијски сан мештана целог Подриња да их река више не раздваја већ спаја. До сада су користили железнички мост који је само за друмски саобраћај, а први царински терминали били су у Малом Зворнику, који је удаљен 40 километара на једној страни, и други прелаз који је 40 километара на другој страни, у Бајиној Башти и Скелану.

Дневно између Љубовије и Братунца преко реке пређе 5.000 људи.

Братољуб је свакако право име за мост, ђаци који свакодневно иду у школу лакше ће долазити, здравствене услуге у Љубовији ће бити доступније грађанима Братунца и Сребренице – породилиште и одељење за дијализу, пољоп ривредници ће моћи у Братунцу и Сребреници да пласирају производе, као и комшије код нас. Привредници ће одахнути и када проради нови царински терминал. Ово је заиста остварење вишдеценијског сна и жеља многих да лакше и удобније живе у Подрињу„, рекао је заменик председника Општине Љубовија Душан Марковић.

Ово су две обале а заједнички пројекат. Како се реализује данас ће се уверити највећи врх Србије и Српске. Они ће се у 13 часова састати на средини моста, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Извор: РТС

Братољуб, Братунац, дрина, љубовија, мост, република српска, србија
http://www.magacinportal.com/2017/05/26/bratoljub-na-drini-ostvarenje-visedecenijskog-sna/


Напиши коментар