На данашњи дан роћен је Руђер Бочковић, најпознатији Србин католик


На данашњи дан 1711. године рођен је Руђер Бошковић – математичар, физичар, астроном, филозоф, песник и универзитетски професор, један од најНасупрот великом Исаку Њутну, „оцем физике“, време и простор сматрао је релативним, по чему је претеча Алберта Ајнштајна.

Био је оснивач и директор Брерске астрономске опсерваторије код Милана и директор Оптичког института француске морнарице.Један од највећих умова науке свог времена.

Поставио је две геометријске методе за одређивање елемената ротације Сунца, геометријску методу одређивања путање комета, јединствени закон силе, претпоставио да се тела не само привлаче него и одбијају на малим растојањима.

Све формуле сферне тригонометрије свео је на четири основне, израчунао је димензије и спљоштеност Земље на основу мерења меридијана, решио је проблем окана у саћу.

Објавио је низ расправа на латинском, италијанском и француском језику.

Овај славни мислилац светског формата, према доступним подацима, по вероисповијести је био римокатолик, а по националности припадао је српском народу.

Руђер Бошковић припадао је национално-верској групи која се до Другог светског рата означавала именом „Србин католик“, и карактеристична је за Далмацију и Боку Которску.

Међутим, после великог геноцида над Србима, ова етничко-верска група је једноставно нестала, а са њом је нестао и сваки појам о њој.

Срце у отаџбини

Цео радни век провео је у туђини, где је стекао свјетску славу, а само једном свратио је у свој завичајни Дубровник – 1747. године. Своје отаџбинско порекло никада није крио – остао је „Словинац“, како су се тада називали Јужни Словени. Умро је и сахрањен 13. фебруара 1787. године, а срце му је пренесено у завичај.

Руђер Јосип Бошковић је највећи математичар и астроном Дубровника, један од најзначајнијих научника свога времена, уврштен међу 100 најзнаменитијих Срба свих времена.

Рођен је као седмо дете трговца Николе Бошковића, Србина из Орахова код Требиња у Херцеговини, и мајке Павле италијанског поријекла, из породице Бара Бетере, познатог дубровачког пјесника. Његов брат био је Бартоломеј Баро Бошковић.

Извор: Мондо (Напомена: текст је делимично пренет)

Предлог Магацин-а:

Покрет Срба католика у Дубровнику крајем XIX века
У Дубровнику је 1890. године од 11.177 становника њих 9.713 говорило српски
Никола Томазео или ко су Срби римокатолици и зашто не желе више да буду Срби
У Дубровачкој републици штампарије су биле ћириличне
Срби у Цавтату до 1945.

дубровник, историја, католици, Руђер Бошковић, Срби, српство
http://www.magacinportal.com/2017/05/18/na-danasnji-dan-rocen-je-rudjer-bockovic-najpoznatiji-srbin-katolik/


Напиши коментар