Брћа по оружју поново на окупу: „Мртви да се не забораве, живи да се поштују“

Богу и војнику се у рату клањамо, а у миру их заборављамо. Али има још оних, који војника у миру, не заборављају. Показали су то јуче у Чачку, ратни ветерани од којих сваки на реверу душе носи орден за испољену храброст у одбрани отаџбине.

Истина, оне праве ордене, носи тек понеко од њих, али за нас који умемо поштовати њихове жртве, сви они су хероји.

Јуче су се браћа по оружју сакупили у Чачку, како би по први пут обележили Дан ветерана.

Управо на славни дан наше историје — Видовдан, они који стварали нову историју упутили су захтев Влади Србије да се Дан ветерана прогласи националним празником и обележава у целој Србији, баш на Видовдан

Обележавању Дана ветерана присуствовало је око стотину учесника ратова из целе Србије.

У Чачак су пристигли ратници са Кошара, Паштрика, али и учесници ратних сукоба у Хрватској и Босни и Херцеговини. Пристигла су браћа по оружју и из Републике Српске.

Међу окупљенима су се могли чути различити нагласци и дијалекти, али су сви говорили један језик-језик војника који је бранио отаџбину.

И сви до једног су били сложни у захтевима да се 28 јун прогласи Даном ветерана.

Припадника САЈ-а, учесник рата на Косову и Метохији

Подршку ратним ветеранима дали су и младе патриоте из «Покрета српске омладине Чачак» од којих су се многи тек родили када су беснели сукоби на простору бивше Југославије.

Такође, подршку ветеранима су пружили и чланови њихових породица.

Било је дирљиво видети ратног ветерана, учесника рата на Косову и Метохији и његових троје наследника. Наследника, од којих је најмања трогодишња девојчица Теона, поносно стајала крај оца хероја, на плус 35.

Слика која представља, прави понос Србије.

Подршку ратним ветеранима пружио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић који је рекао да му је драго што једна оваква идеја креће из Чачка.

Такође је у име скупштине општине двочлана делегација положила венце на споменик настрадалим за време НАТО агресије.

Иницијативу за обележавање Дана ветерана управо на Видовдан у Чачку, покренуо је Ненад Станић, ратни ветеран са Кошара, који је пред преставницима медија и окупљенима поновио да ратни ветерани имају само један захтев- да буду поштовани од државе за коју су се борили.

Станић је нагласио да ће ветарани поднети захтев Влади Србије да 28 јун уђе у календар државних празника као Дан ветерана

«Тражимо он што свуда у свету постоји али и у околним државама. Једном речју да се мртви не забраве а да се живи поштују», рекао је Станић.

Текст и фото: Лола Ђорђевић
Извор: srb.news-front

Дан ветерана, Ненад Станић, србија, српски војници, чачак
http://www.magacinportal.com/2017/06/29/brca-po-oruzju-ponovo-na-okupu-mrtvi-da-se-ne-zaborave-zivi-da-se-postuju/

Напиши коментар