Има наде: Огромна већина студената у Србији против уласка у НАТО и ЕУ


Скоро 88 одсто студената Универзитета у Београду сматра да Србија не би требало да постане чланица НАТО-а, 39,7 одсто не би гласало за чланство у ЕУ, док половина сматра да Србија неће постати чланица Европске уније, резултати су истраживања „Ставови студената Универзитета у Београду о спољној политици Србије”.

Истраживање Центра за међународну јавну политику у оквиру пројекта „Представници српске дипломатије“, обухватило је 1.323 студената са 38 факултета Универзитета у Београду, како би се сазнало на који начин студенти формирају свој став и колико су упућени у свакодневна политичка дешавања у земљи и свету.

На питање да ли би у овом тренутку гласали за чланство Србије у ЕУ, највећи број студената је дао одричан одговор — 39,7 одсто, наведено је у саопштењу.

За улазак би гласало 28,9 одсто, нешто више од осам одсто не би изашло на гласање, а о том питању став нема 22,4 одсто испитаних студената.

Половина испитаника сматра да Србија неће постати чланица Европске уније, 24 одсто сматра да ће ући у ЕУ, а формиран став о овом питању нема 26 одсто студената.
Нешто мање од 50 одсто испитаника мисли да је главна препрека уласка Србије у ЕУ питање статуса Косова и Метохије.

Што се тиче ставова о билатералним односима Србије са земљама у окружењу, студенти оцењују да најлошије односе имамо са Албанијом, Хрватском и Црном Гором.

Скоро 80 одсто анкетираних сматра да су односи са Албанијом лоши, а исто тако је односе са Хрватском оценило две трећине испитаника.

Када је реч о односима са Црном Гором, четвртина испитаника лоше оцењује односе са овом земљом.

Са друге стране, студенти сматрају да најбоље односе имамо са Румунијом, Мађарском и Бугарском.

Извор: ИН4С

анкета, еу, нато, србија, студенти
http://www.magacinportal.com/2017/06/20/ima-nade-ogromna-vecina-studenata-u-srbiji-protiv-ulaska-u-nato-eu/


Напиши коментар