На Светски дан избеглица и две деценије после рата, Срби и даље без права


Преостали Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и на подручју лажне државе Косово су грађани другог реда јер сe њихова људска права свакодневно крше, саопштава Миодраг Линта.


Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсећа данас, поводом Светског дана избеглица, да 22 године од завршетка рата у Хрватској и Босни и Херцеговини и 18 година од завршетка рата на Косову и Метохији стотине хиљада протераних Срба и других оштећених грађана и даље не могу да остваре своја имовинска, стечена и бројна друга права.

Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини воде политику цементирања етничког чишћења Срба и низом закона легализују отимачину српске јавне и приватне имовине. Преостали Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и на подручју лажне државе Косово су грађани другог реда јер сe њихова људска права свакодневно крше„, пише у саопштењу.

Линта оцењује да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана с циљем да се суди само Србима, без обзира на то да ли су или нису починили злочине, а да се ослободе кривичне одговорности злочинци из реда хрватског, бошњачког и албанског народа.

Линта позива Уједињене нације, Европску унију, Савет Европе, ОСЦЕ, САД и Немачку да захтевају од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да коначно почну примењивати Анекс Г Бечког споразума о сукцесији који штити имовинска и стечена права грађана са подручја бивше Југославије која су имали на дан 31. 12. 1990. године.

Такође, да престану са политиком двоструких стандарда у суђењима за ратне злочине, да се све жртве ратних злочина, без обзира на националну и верску припадност, поштују и уважавају на једнак начин, да се коначно реши питање несталих, да се санкционише говор мржње и да се покрене економски развој повратничких крајева, пише у саопштењу.

Извор: РТС

дискриминација, Миодраг Линта, права, Светски дан избеглица, Срби
http://www.magacinportal.com/2017/06/20/na-svetski-dan-izbeglica-dve-decenije-posle-rata-srbi-dalje-bez-prava/


Напиши коментар