Откривен споменик Тибору Церни, једном од хероја са Кошара


Фото: Alo.rs

Споменик Тибору Церни, једном од 108 припадника Војске Југославије који су страдали у одбрани реона карауле Кошаре, када су их 1999. напале удружене снаге терористичке ОВК, регуларне албанске војске и НАТО снага, откривен је данас у Дебељачи код Ковачице.

Вучић: Никад толико нас није дуговало толико малом броју

Никада толико много нас није дуговало толико бескрајно много тако маленом броју њих, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на откривању споменика Тибору Церни, једном од 108 хероја, припадника Војске Југославије, који су 1999. страдали у одбрани карауле Кошаре на граници са Албанијом.

Вучић је, на свечаној церемонији у Дебељачи, где је Церна живео, захвалио страдалим борцима са Кошара за све што су учинили за своју отаџбину.

Председник Вучић најавио је да ће донети одлуку о додели споменице којом би се обележавала битка на Кошарама 1999. И да ће тај орден доделити сваком од 108 јунака који су дали живот за српске Кошаре.

Он је, такође, најавио и да ће формирати одбор за изградњу централног спомен обележја којим би се очувало сећање на 108 величанствених са Кошара, али и све друге који су дали свој живот браћени слободу и независност Србије.

Кад је пао, Церна је рекао: За ову земљу вреди гинути

Тибор Церна био је један од 108 „српских Обилића“, хероја са Кошара, који ће живети у нама док год смо ми живи и док год будемо причали о њиховим херојским погибијама, поручио је данас преживели борац са Кошара Војислав Вукашиновић.

Он је, на свечаној церемонији откривања споменика једном од хероја с Кошара, Тибору Церни, у Ковачици, рекао да се 18 година чекало да се подигне прво спомен обележје – првом међу једнакима, хероју Тибору Церни.

Фото: Alo.rs

Тибор се храбар родио и храбар умро

Ката Церни, мајка Тибора Церне палог на Кошарама, којем је у Дебељачи данас откривен споменик, рекла је да су њен син и његови другови, саборци, и погинули и преживели, дали све од себе да би сачували то што је требало и апеловала на државу да води рачуна о њима, њиховим породицама, својој војсци И младим војницима.

Она је казала је да јој је посебно драго што данас види саборце свог сина, што је имала прилике да са њима разговара о тренуцима које је Тибор провео са њима.

Предлог Магацин-а:“

Прочитајте причу о српском јунаку Тибору Церни

Извор: Танјуг

јунак, косово, метохија, споменик, србија, Тибор Церна
http://www.magacinportal.com/2017/06/14/otkriven-spomenik-tiboru-cerni-jednom-od-heroja-sa-kosara/


Напиши коментар