Србија обнавља историјско благо: Дворац династије Обреновић ниче из пепела


Фото: Wikipedia

Некадашњи дворац Обреновића, близу Таковског грма, где је 1815. године избио Други српски устанак, ускоро би могао да се нађе на туристичкој мапи Србије. Канцеларија за управљање јавним улагањима при Влади већ је добила задужење да „прочешља“ сву постојећу документацију, међу којом је и архитектонски нацрт уизгледа старог дворца.

Реконструкција летњиковца славне српске династије, који је изгорео у Првом светском рату, а „докрајчен“ 1943, најавио је пре два дана председник Србије, Александар Вучић, приликом посете Горњем Милановцу. Тада је изнета процена да би радови могли да коштају око 5 милиона евра, преносе „Вечерње новости“.

Први човек општине, Дејан Ковачевић, уручио је Вучићу пројекат и фотографије Таковског дворца. Документација о оригиналном изгледу пронађена је у Бечу, и на основу тих нацрта архитекте су поново израдиле пројектну документацију.

Ако узмемо у обзир да је рудничко-таковски крај у оба устанка представљао не само стециште судбоносних дешавања, већ и родно место многих личности који ће заједно са кнезом Милошем пресудно допринети успешном окончању српске револуције, онда са пуним правом, али и поносом, ове просторе можемо назвати државотворним – каже Ковачевић за „Новости“.

Фото: Wikipedia

Идеја је да се Таковски дворац поново изгради и то би био пројекат од изузетног значаја за развој наше општине. Изградњом деонице ауто-пута Љиг-Прељина отворила се могућност да још више туриста посети нашу општину – рекао је Ковачевић.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, потврдио је за „Новости“ да је председник Србије њега, односно канцеларију, задужио да преузму посао око обнове дворца:

Очекујем сусрет са председником општине Горњи Милановац највероватније следеће недеље. Најпре треба да утврдимо какав је концепт замишљен, јер се очекује да читав пројекат покрене туризам овог краја. Формална одлука о почетку градње још није донета, а сада нам је задатак да проучимо постојећу документацију и одредимо даље кораке.

Када посао дође у ту фазу, претпоставља се да ће канцеларија надгледати квалитет и динамику радова, као што то већ чини када је у питању реконструкција објеката од државног значаја.

У Општини Горњи Милановац подсећају да је дворац Обреновића изграђен народним кулуком за непуне две године и предат на коришћење последњим Обреновићима на Малу Госпојину 1901. Краљ Александар и краљица Драга дошли су само једном, тада, када су им свечано предати кључеви.

Трагични догађају који су уследили, односно њихово убиство у Мајском преврату 1903, проузроковали су одлазак са историјске сцене ове владарске куће. Троспратна грађевина „швајцарске спољашњости и шумадијске унутрашњости“, како су је у оно доба описивали, убрзо је опустела и почела да пропада. У односу на остале дворце Обреновића, овај је био нешто скромнији, али упечатљив са фасадом која је подсећала на алпске виле аристократа и шудијским ентеријером.

Извор: Блиц

Горњи милановац, дворац Обреновића, историја, обнова, србија
http://www.magacinportal.com/2017/06/14/srbija-obnavlja-istorijsko-blago-dvorac-dinastije-obrenovic-nice-iz-pepela/


Напиши коментар