Годишњица злочина у Сребреници: Слепи за српске жртве!


Бошњачки марш „Жепа-Поточари“ уз провокацију са ратним заставама, Фото: Срна

Током обележавања 22 године од злочина у Сребреници и ове године биће одржан колективни укоп. Највише се ради на проналажењу несталих Бошњака, али не и Срба.

И ове године, као и претходних, у Меморијалном центру Поточари у Сребреници биће одржан колективни укоп идентификованих жртава (џеназа). Ове године биће сахрањена 71 жртва. Годину дана раније укопано је 127 посмртних остатака, 2015. године 136, а 2014. године 175 жртава. Закључно са сахранама од 2016. године, укопано је укупно 6.377 жртава злочина у Сребреници.

Српски преставници кажу за „Новости“ да и после 22 године од завршетка рата, нико у БиХ не зна тачно колико ће жртава бити укопано у Поточарима и за колико их се стварно трага. Процес идентификације несталих у БиХ је у рукама странаца, односно Међународне комисија за нестале (ИЦМП) са седиштем у Сарајеву која има неколико канцеларија у БиХ. Они потврђују ДНК анализе пронађених остатака, па домаће институције немају ништа са тим процесом у БиХ. На папиру, процес води Институт за тражење несталих који је формиран пре девет година, али за то време, овом институцијом руководе Бошњаци. Српски чланови се маргинализују.

Институт највише ради на проналажењу несталих Бошњака. Резултати за проналажење Срба су поражавајући, па српски представници у Институту за тражење несталих БиХ кажу за „Новости“ да је у БиХ овај процес у ћорсокаку.

У Тужилаштву БиХ имамо на стотине захтева да се обаве ексхумације на подручијима у БиХ где се налазе српске жртве али се то не ради – каже за „Новости“ Милутин Мишић, члан Института за тражење несталих из Републике Српске. – Све идентификације ради Међународна комисија за нестале без уплива домаћих институција. На сцени је нажалост и манипулација са бројем жртава, али је то могуће у БиХ, јер нема јасне политике тражења на државном нивоу.

Недељко Митровић, председник Организације породица несталих цивила и војника Републике Српске, каже да је огорчен радом Института за нестале БиХ, који већ девет година није урадио ништа на проналажењу 1.660 српских цивила и војника.

За девет година рада Института идентификовано је 325 остатака убијених Срба. Ако наставе овим темпом, све Србе, нестале у у протеклом рату идентификоваћемо за 40 година. Ово је велика срамота, јер српске жртве нико и не тражи – истиче он.

У Центру за културу Сребреница у понедељак је одржана комеморативна седница Скупштине општине посвећена бошњачким и српским жртвама, а на седницу нису дошли председник Организационог одбора за обележавање геноцида Ћамил Дураковић, представници „Мајки Сребренице“, као ни директор Меморијалног центра Поточари. Начелник општине Младен Грујичић је то назвао „својеврсним бојкотом“. Дураковић је за Н1 казао како је разлог бојкота „реторика начелника Грујичића и његово негирање геноцида“.

Ратне заставе

Група од око 150 учесника бошњачког марша „Жепа-Поточари“ данас је око 15 часова прошла кроз Сребреницу носећи поново неколико ратних, белих застава са љиљанима, такозване Армије БиХ. Колона је прошла у пратњи полиције, без узвика, вербалних провокација и претњи, за разлику од пре неколико година. Мањи број Бошњака који већ кампује у Поточарима, такође је истакао ратне заставе на аутомобиле, шаторе и ограде. Организатори комеморације и двоетничко општинско руководство у Сребреници позивају на мир, па Срби, упркос овим провокацијама, одгађају део активности планираних за обележавање 25 година од петровданског страдања својих сународника на Залазју 1992. године.

Чанак и Јовановић у Поточарима

На обележавању 22. годишњице злочина у Сребреници од домаћих политичара у Поточарима ће бити сав бошњачки политички врх. Из Републике Српске нико од политичара није потврдио долазак, док је из Србије најављен долазак председника ЛДП Чедомира Јовановића и лидера ЛСВ Ненада Чанка. Долази и амбасадорка САД Морин Мекормак, као и Ларс Гунар Вигемарк, шеф делегације ЕУ у БиХ. Потврђени су и доласци представника амбасада Хрватске, Словеније, Немачке, Велике Британије, Холандије, Турске, Аустрије, НАТО штаба, ЕУФОР, Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Предлог Магацин-а:

Цела БиХ пуна је српских Сребреница!
Сребреница: фалсификовање историје
Из архиве: Шта смо протеклих година писали о Сребреници

Извор: Новости

злочина, република српска, Срби, сребреница
http://www.magacinportal.com/2017/07/11/godisnjica-zlocina-u-srebrenici-slepi-za-srpske-zrtve/


Напиши коментар