Како живе Срби у АлбанијиНема званичних података колико људи, пореклом Срба или Црногораца живи у Албанији, јер су готово све националне мањине у тој земљи бојкотовале последњи попис становништва. Процењује се да их је у тој земљи негде око 30 хиљада, а да је само десет одсто њих православне вероисповести.

Звона на православној цркви Свете Тројице у Враки надомак Скадра чују се само уочи великих православних празника.

Сви разговарамо на срспком језику, и смо сви Србијанци и Црногорци православни али има и Срба муслимана“, каже Михајло Штиркић из Враке код Скадра.

Светињу на северу Албаније подигле су српска и аутокефална албанска црква. Неосликана је, јер за то овде пара нема. До недавно нису имали ни свештеника, који сада долази из Црне Горе која је од овог албанског села удаљена 25 километара.

Ко има преко 50 година зна српски. Испод 50 година неко зна, неко не зна. Губи се траг језика. Чим се изгуби језик, свако зна да се губи и идентитет“, напомиње председник Удружења српско-црногорское националне мањине Морача-Розафа у Албанији, Павло Јакова Брајовић.

Мешовитих бракова у којима се чују и српски и албански у селу има. Иако су без српског држављанства, ови људи вековима порекло не заборављају, поштујући своју али и традицију овдашњег већинског, албанског народа.

Без обзира на то које су вероисповести, Срби и Црногорци се овде на северу Албаније сахрањују на истом гробљу. Ово у Враки једно је од три у околини Скадра.

Када се родите у једној држави, а душа вам је у другој, а срце у трећој, чији сте заправо ви?Владимир Aјковић из Враке каже да то зависи од родитељског васпитања.

Ни школе нема, па професор Светозар часове српског језика одржава само викендом.

Овде се Срби изјашњавају као Срби православни, Срби католици или Срби мухамеданци на чему им ја честитам“, напомиње Светазор Ћираковић, додајући да види да још увек има страха.

У сваком случају, народ је сада много растерећенији него пре 10 година“, закључује Ћираковић

У Србију и Црну Гору старије генерације ових људи ретко иду. Срећни су, кажу, што им потомци студирају у Београду и Подгорици. Има и оних који школе уче у Тирани, али који не забораљају одакле су им корени.

Предлог Магацин-а:

Албанија: У селу сви уче српски
Албанија: Српска историја препуштена времену
Албанија: Како је уништавана српска духовна баштина на просторима Скадарског језера и Дрима
Албанија: Српско име сачували од затирања
Албанија: Српска имена као породична тајна

Извор: РТС, Видовдан

албанија, идентитет, Срби
http://www.magacinportal.com/2017/08/29/kako-zive-srbi-u-albaniji/


Напиши коментар