Напредни клуб: Стање политичких права Срба у региону из године у годину све лошије


Председник тог клуба, који је организатор извештаја, Чедомир Антић, казао је да мржња према Србима у Црној Гори није велика као у Хрватској, али, како је оценио „власт тамо врши велико насиље над Србима“.

Како је рекао, Црна Гора наставља да брише све везе државе и њене културе са Србијом, а истиче да је свега седам одсто Срба запослено у државној управи те земље.

Српски народ је неравноправан и изложен насилној асимилацији. Срби у Црној Гори немају никаква права, чак ни права националне мањине„, истакао је Антић оцењујући да је слична ситуација и са правима српске мањине у Словенији.

На скупу је речено да у БиХ, Хрватској, Црној Гори, Македонији, Словенији, Албанији, Мађарској, Румунији…живи око 1.750.000 Срба, а да се у протеклих неколико година тај број смањује.

Како је рекао Антић, у Хрватској Срби формално имају сва права, али је у Хрватској у протеклој години настављен тренд погоршања права српске заједнице. „Србима се константно оспоравају људска, грађанска и мањинска права и предмет су готово свакодневних политичких напада хрватске јавности и политичара„, рекао је Антић.

Према његовом мишљењу, у Хрватској постоји системска политика чији је циљ, каже, да Србима буде онемогућен повратак, обнова и даљи живот у земљи из које потичу, што води опадању њиховог броја и нестанку српске заједнице у тој држави.

На скупу у Медија центру је речено и да је ситуација по питању права Срба у Македонији на лошем нивоу, јер како је истакнуто, траје сталан процес асимилације Срба у македонско друштво.

Ситуација која се тиче права Срба у Македонији, иде од лошијег ка горем“, рекао је Александар Ћурић из „Напредног клуба“.

Он је казао да у Македонији, више Срба има бугарски пасош него српски, и оценио да сваки сукоб у тој земљи измедју Албанаца и Македонаца, први на „својој кожи остете Срби“.

Речено је да је ситуација по питању права Срба у Албанији непромењена у односу на претходне године, иако се бележи помак, доношење Закона о националним мањинама, те су на тај начин, речено је, Срби по први пут добили формална права.

У Словенији, Мађарској и Румунији, стање политичких права српског народа је углавном исто какво је било и током ранијих година, оцењено је на скупу.

Извор: Танјуг

политика, права, регион, Срби
http://www.magacinportal.com/2017/08/04/napredni-klub-stanje-politickih-prava-srba-u-regionu-iz-godine-u-godinu-sve-losije/


Напиши коментар