Српски у Македонији учи само 161 основац


Фото/Илустрација

Све мање деце наших сународника у суседној држави похађа наставу на матерњем. У три школе на нашем језику уписано 18 ђака првака.

На почетку и ове школске године у Македонији се наставља суморна слика смањења броја ученика који наставу похађају на матерњем српском језику. У Кучевишту на Скопској Црној гори, Табановцу и Старом Негоричану код Куманова на северу земље, три школе на српском језику, укупно учи свега 161 основац, а у прве разреде је ушло само 18 српских ђака првака.

У школској 2017-2018. години у законском обавезујућем систему образовања у основним и средњим школама у Македонији уписано је нешто више од 250.000 ученика. Међу њима је 20.437 ђака првака, што је, према званичним подацима ресорног Министарства за образовање и науку у Скопљу, најнижи број у последњих пет година. Од тог броја само 18 првачића је у одељењима са наставом на српском језику.

У средњошколском образовању ове године уписан је 17.131 ученик. Упркос законским могућностима, међу њима нема ни једног јединог средњошколца који би наставу похађао на српском језику!

У Скопљу одавно више нема ни основне ни средње школе са наставом на српском језику. У Куманову пуну деценију већ тамошња Основна школа „Вук Караџић“ више нема наставу на српском језику. С друге стране, у тамошњој Гимназији „Гоце Делчев“ сваке године по законском „разрезу“ отвара се могућност уписа у одељење за наставу на српском језику, али се не јавља ни један једини свршени основац.

Министарка за образовање и науку Рената Треневска Дескоска првог радног дана у Основној школи „Браћа Миладиновци“ и средњој стручној школи „Перо Наков“ у Куманову позвала је да наставници и ученици негују међусобну љубав, указавши да је суживот, другарство међу ђацима различитих етничких заједница оно што треба да буде усвојено као вредност током образовног процеса.

Проређена одељења

Старо Нагоричане: У ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану од укупно 96 уписаних ученика у деветолетки, 76 наставу похађа на српском језику, од којих су 10 ђаци прваци. Директорка школе Данијела Станковска је изјавила да је број уписаних ученика ове године већи у односу на показатеље из протеклих пет година.

Кучевиште: У одељењима на српском језику ОШ „Св. Кирил и Методиј“ у Кучевишту, укупно је 57 ученика, од којих је шесторо уписаних првачића. У другом разреду их је 10, трећем четворо, четвртом шесторо, петом 11, шестом троје, седмом и осмом по петоро и у деветом разреду седморо школараца.

Табановце: У ОШ „Браћа Рибар“ у пограничном селу Табановце код Куманова, у посебним одељењима настава на српском језику изводи се само до петог разреда. У првом разреду је само двоје ученика, у другом седморо, трећем петоро, четвртом деветоро и у петом само троје.

Предлог Магацин-а:

Пореч – сведочење заборављених српских потомака
Срби у региону: Македонија
Српкиња из Македоније вратила презима својих предака

Извор: ИН4С

идентитет, македонија, образовање, Срби, српски језик
http://www.magacinportal.com/2017/09/12/srpski-u-makedoniji-uci-samo-161-osnovac/


Напиши коментар