За Скота је проблематично када српски министар похвали српског генерала за одбрану од агресије САД и НАТО


Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт поделио је на свом налогу на „Твитеру“ текст „Вашингтон поста“ са насловом „Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца“ и написао да „месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“.

Наиме, приложени текст бави се говором који је министар одбране Александар Вулин одржао у суботу у Нишу, где је, између осталог, навео да је „прошло време стида и да наступа време тихог поноса када Србија негује и чува успомене на све који су је бранили“.

Вулин је тада рекао да су сви који су бранили Србију „најхрабрији међу храбрима“, мислећи и на присутног генерала у пензији Владимира Лазаревића, који је осуђен у Хашком трибуналу, а касније пуштен на слободу после одслужене две трећине казне због наводних ратних злочина.

У тексту се наводи да је Вулин „похвалио осуђеног ратног злочинца због његове улоге против интервенције НАТО-а на Косову 1999. године“.

У листу је оцењено да такве опаске министра Вулина све више илуструју пораст пркоса и ината Србије према Западу, као и да Србија званично тражи чланство у Европској унији, али се истовремено приближава и свом дугогодишњем савезнику Русији.

„Нажалост, месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“, написао је на све то амерички амбасадор на свом званичном налогу на Твитеру.

Генерал Лазаревић је говорио и о НАТО агресији под покривитељством САД, казавши да је НАТО бацио више бомби на СР Југославију него Хитлер за време Другог светског рата.

Извор: Восток

Вулин: Шта би било да ја твитујем против Скота?

Александар Вулин, говорећи о тексту Вашингтон поста о његовој подршци осуђеном генералу Лазаревићу, да је нормално да министар одбране буде уз свог генерала.

Вулин је гостујући на ТВ Пинк, поводом вести да је амерички амбасадор Кајл Скот објавио на Твитеру текст Вашингтон поста о Вулину, а поводом његове изјаве о генералу Лазаревићу, рекао да је у свим расправама и са Скотом и са другима који су му замерали што брани борбу свог народа, изостало само једно – нико му није рекао да лаже.

„Ово је потпуно непотребно и нема разлога дизати тензију због очигледних ствари. А истина је врло једноставна – Србија није тражила ратове, није их водила, није изазвала бомбардовање, генерал Лазаревић је честит и храбар човек и нема војске која ће га се одрећи“, рекао је министар одбране.

Вулин је истакао да је у међународној политици кључно говорити истину.

„Истина је да сам поносан на борбу свог народа и истина је да сам поносан и на Лазаревића и на све људе који су бранили ову земљу. Замислите када бих ја твитовао, шеровао и лајковао све текстове који се напишу против амбасадора Скота. Када се сретнемо на догађајима наравно да ћу се уљудно јавити, јер ми смо представници држава. Даћу све од себе да односи САД и Србије буду најбољи могући“, рекао је Вулин.

Извор: Б92

Предлог Магацин-а:

Генерал Владимир Лазаревић: Нато на Србију сручио осам „Хирошима“


Напиши коментар