Нова узбуна у Даниловграду: Деца не праштају Милу — није он Свети Петар


Фото: Ученици Гимназије у Даниловграду

Ђаци гимназије „Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду још једном су показали да је жив дух слободне Црне Горе. Током свечаности поводом Дана школе у холу су развили транспарент са натписом „Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице“.


Тај гест ученика старијих разреда поздрављен је бурним аплаузом свих ђака, али и професора сада већ чувене гимназије која негује праву историју Црне Горе и која свој дан слави на црвено слово — по календару Српске православне цркве, данас је Свети Петар Цетињски.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvukovlad1389%2Fposts%2F1512616188846582&width=500
Агресивном ампутацијом историјске и духовне баштине Црне Горе, коју је извела власт Мила Ђукановића, ћирилица је искључена из званичне употребе у школама, па су родитељи чак приморани да школи пишу посебан захтев ако желе да њихово дете сведочанство добије на српском писму.
То је само један од примера у којима се ћирилица у Црној Гори појављује као изузетак, а никако као правило, како је до недавно било.
Подсетимо, 17. годишњицу бомбардовања Србије и Црне Горе, матуранти те школе обележили су тако што су са школског разгласа пустили звук сирена за узбуну и бацали авионе од папира на којима је била исписана порука „Да се не заборави!“, а са разгласа се затим чула песма „Рибље чорбе“ „Децу ти нећу опростити“.
Наставничко веће Гимназије „Петар Први Петровић Његош“ једногласно је одбило да расправља о кажњавању ученика који су 24. марта пуштањем сирене за узбуну и авионима од папира обележили годишњицу почетка НАТО агресије. Тадашња директорка даниловградске Гимназије Славица Павићевић послата је у пензију одлуком министра просвете, јер није хтела да казни ђаке. Апели њених колега остали су без одговора надлежних.
Поводом Дана школе домишљати и храбри гимназијалци штампали су и посебне мајице са натписом „Ћирилица — наше писмо“.

Ђаци Гимназије у Даниловграду за ову прилику штампали су и мајице са натписом „Ћирилица — наше писмо“.

Предлог Магацин-а: Слободан Рељић: Принципов принцип у Даниловграду

Извор: sputniknews


Напиши коментар