Радован Караџић: Да ли је затвор уствари одложена смртна казна?


Судови би требало да одлучују о потребама затвореника, а не затвор – једна је ово од порука бившег предсједника Републике Српске, Радована Караџића, на његовој четвртој статусној конференцији. Поручио је да је слобода драгоцјена, али да изван слободе постоје људске потребе и да само Суд и УН могу промијенити тренд у којем се „сахрањује“ све оно што је потребно људима.

„Ускраћивање слободе је довољно драстично да ускраћивање других ствари не би требало допустити. Поставља се питање -да ли је укинута смртна казна, или је притвор и затвор уствари одложена смртна казна у којој се човјеку ускраћују основна права“, рекао је Караџић.

Караџић је током обраћања нагласио да је бољег здравственог стања, али да су поједине мјере које се намећу без одлуке Суда веома проблематичне. Суду је поручио да нити једна потреба човјека не престаје лишењем слободе.

„Што се тиче телевизије, имали смо цијелих седам година двије телевизије из БиХ, једну муслиманску и једну српску. Сада то немамо. Надамо се да ће и то бити ријешено, али изгледа да треба да гласамо – па ако Хрвати не буду гласали за српску телевизију, значи ли то да је онда нећемо добити?“, упитао је Караџић.

Хашки трибунал крајем марта прошле године Караџића је неправоснажно осудио на 40 година затвора. Крајем прошле године Караџић је уложио жалбу Механизму за међународне трибунале затраживши да буде ослобођен. Истовремено, Хашко тужилаштво се жалило захтијевајући да Караџић буде проглашен кривим за геноцид почињен 1992. године.

Коначна пресуда се очекује наредне године.

Предлог Магацин-а: Хашки казамат Стојану Жупљанину мождани удар лечили кафетином и таблетама за смирење

Извор: ИН4С


Напиши коментар