Генерал Лазаревић: Коме смета херојска одбрана од НАТО агресије


Генерал-пуковник Владимир Лазаревић. Фото: Новости

Више није тајна да се српска војна доктрина, способност и подвизи у одбрани земље током бомбардовања 1999. изучавају у целом свету, па чак и у јединицама НАТО-а. Питам се зашто онда наша војска, академци и садашње старешине не би добили сазнања о томе и чули та искуства, казао је генерал у пензији Владимир Лазаревић, некадашњи високи војни старешина у Војсци Југославије и командант Приштинског корпуса и Треће (Нишке) армијске области у периоду агресије НАТО-а.

„Нисам политичар, нити сам на било који начин укључен у политичка дешавања. Био сам војник и остао сам само војник, који је бранио своју домовину и увијек ћу јој служити. После изласка на слободу и повратка у Србију, пре скоро две године, потпуно сам посвећен својој породици и себи и не знам због чега би било коме сметало моје појављивање у јавности“, рекао је Лазаревић за „Политику“.
Упитан шта се то догодило 7. октобра у Нишу на сусрету бивших припадника и старешина Приштинског корпуса и Треће армије, што је изазвало бројна реаговања у земљи и иностранству, он је казао да се ради о погрешно квалификованом скупу.
„Погрешно је квалификовати наш овогодишњи сусрет као први такве врсте. То је апсолутно нетачно. Још 2000. године ми смо се организовали и свих наредних година редовно се састајали. Сада неко покушава да искористи и злоупотреби те наше сусрете, који нису ништа друго него обични и срдачни сусрети старих и добрих пријатеља, другова и сабораца, нас који смо бранили Србију, а многи се на разне начине и жртвовали у одбрани домовине. Зар ће неко да нам то забрани, да нам одузме тренутке сећања?“, упитао је Лазаревић.

Генерал Лазаревић, на скупу у Нишу

Он је додао да су на скупу изнијете и аргументоване чињенице о невиђеним злочинима на српским народом.
„Изречена је истина о монструозним злочинима према српском народу и Србији, према нама који смо се борили. Коме смета истина да су тада, пре 18 година, многи изгубили много? Ми ћемо њима увек одавати сву почаст. За слободу и будућност Србије живот је дало 568 наших сабораца, 568 Обилића из састава Приштинског корпуса, који су се заувек преселило на небо, у вечност и бесмртност“, истакао је Лазаревић.
Они су, казао је он, заједно са свима нама, одбранили Србију у агресији и остварили јединствен и дотле незабиљежен хероизам који данас представља пример целом свијету.
„Ми смо, то је факат, у пролеће 1999. године предност над агресором остварили несаломивим борбеним моралом, високом патриотизмом, врхунском оспособљеношћу, ефикасним системом командовања и за агресора несхватљивом тактиком ангажовања снага. Признали су главнокомандујући генерали НАТО-а, а ја то сa највећим поносом истичем, да против херојства припадника наше војске на Космету нису могли ништа и да су због тога бомбардовали цивилне циљеве. Мене само погађа што у Србији још постоје, ја сам им то име одавно дао, „НАТО добошари”, који све покушавају да демантују, којима никако не годи да се чује истина. А знам веома добро да тиме што покушавају да нас демантују, они у ствари перу своју савест“, навео је Лазаревић.
Лазаревић је фебруара 2005. године добровољно отишао у Хаг, гдје је после четири године осуђен на 15 година затвора, али му је казна послије жалбе смањена на 14 година.
Осуђен је по командној одговорности, јер је током сукоба на Косову 1998. и 1999. године био командант Приштинског корпуса, а потом и комадант Треће армије Војске Југославије.

Предлог Магацин-а: Генерал Владимир Лазаревић: Нато на Србију сручио осам „Хирошима“

Извор: ИН4С


Напиши коментар