На данашњи дан упокојио се патријарх Павле


Данас се навршава 8 година дана од смрти патријарха српског Павла, кога су многи још за живота прогласили свецем, патријарха који ће у историји српског народа остати упамћен по својим делима, скромности и животу који је у потпуности био посвећеном Јеванђељу. Његовој сахрани присуствовало је око 600.000 људи.


Његово службовање на месту првог међу једнаким архијерејима, дуго готово две деценије, посебно је обележило ратне године на простору некадашње Југославије када је поручивао да су „сви људи деца Божја“.

Световно име: Гојко Стојчевић
Датум рођења: 11. септембар 1914.
Место рођења: Кућанци, Аустроугарска (данас Хрватска)
Датум смрти: 15. новембар 2009. (95 год.)

Патријарх Павле у градском превозу

Био је веома популаран у народу, који га је могао видети како пешачи од Калемегдана према Славији, или како се вози јавним превозом.
„Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди“, поручивао је патријарх Павле, али и саветовао „чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде“.
Личне ствари Патријарха Павла

Патријарх Павле је осуђивао свако насиље и злочине, без обзира на то ко их је чинио, без обзира на то ком народу су чињени и којој вери. Устајао је врло рано, живео је у потпуности по Јевнађељу и у складу с оним што је говорио. Није гледао телевизију, није слушао радио, нити је читао новине јер знао је да су прилике такве да ће оно што је важно и до њега доћи. Умео је све сам да поправи, било да су то ципеле или наочаре… Сам је кувао, шио и ниједан физички посао му није био ни стран ни тежак.

Љубав је највиша врлина. Све што човек дели са другима смањује се, осим љубави. Што је више дајете, више је имате. Патријарх Павле

Узречица му је била „Бог те видео…“.
Противио се сваком луксузу, био је, кажу, штедљив, али никако шкрт. Његова соба у Патријаршији била је до те мере скромна да је у потпуности подсећала на монашку келију.
Патријарх Павле је готово током читаве године био на посту на води, рибу је јео веома ретко, а месо готово никад. Говорећи на патријарховом одру испред Храма Светог Саве на Врачару пред више стотина људи који су се ту сабрали да би патријарха испратили на последњи починак, митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је патријарх Павле „свети старац“ који је будио скривену доброту, човекољубље, богољубље, братољубље у људима који су га преопознали као свог најрођенијег.

Не заборавимо никада да је зло увек кратког века и само наизглед успешно и блиставо. Зато на злу, лукавству, превари не треба заснивати ништа, поготово не живот. Патријарх Павле

„Када се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче, али треба живети тако, да када се он упокоји, цео свет плаче, а само се он радује“, казао је митрополит.
Иако је био стар и болестан и, иако је последње две године провео на Војно-медицинској академији, вест да га више нема расплакала је Србију.

Патријарховој сахрани присуствовало је око 600.000 људи.

И док је Србија плакала, небо се радовало зато што је добило свеца, говорили су његови сарадници.

Не бранимо се од туђег зла злом у себи. Патријарх Павле

Гроб Патријарха Павла у манастиру Раковица

Патријарх Павле преминуо је у сну, у 10.45 сати, у 95. години, на ВМА, где је од 13. новембра 2007. године био на лечењу. Као 44. српски патријар је изабран 1. децембра 1990. године као наследник патријарха Германа. По сопственој жељи сахрањен је у манастиру Раковица, у Београду.


Напиши коментар