Проф Др Несторовић: Америка признала да ММР вакцина изазива аутизам

Професор доктор Бранислав Несторовић истиче да је оправдан страх родитеља од ММР вакцина, које могу да изазову аутизам и залаже се да вакцинисање деце у Србији буде решено као у Енглеској – на добровољној бази.


– Мишљења сам да сваки родитељ за своје дете треба да уради оно што мисли да је најбоље. А, суштина целе приче јесте да ми не умиремо од невакцинисања ММР. Постоје приче о умирању у Румунији, а мене интересује како се не умире у Енглеској. Витална статистика за период од 1956. до 2015. године показује да је у Енглеској и Велсу од морбила годишње било једне до две смрти. Код њих је вакцинација по принципу можеш и не мораш, сваке године имају епидемију али имају један до сва смртна исхода у целој Енглеској. Тако да када ми неки пребацују о моралном праву јер сам био у праву када сам говорио да се не треба вакцинисати од грипа, сулудо је. Најмања смртност је од грипа у Европи била у Пољској која се није уопште вакцинисала. Како то објашњавају – пита Несторовић.
Он истиче да је потпуна бесмислица да вакцине немају нежељена дејства.
– Све имају нежељена дејства. У пропратном листићу за ММР вакцину пише да може да изазове промене у централном нервном систему које одговарају благом облику аутизма. То је изјавила и директорка Америчког центра за контролу болести и рекла да ће се код мањег процента, односно да ће се код 1, 5 одсто мушке деце развити симптоме који личне на благи аутизам. То, уосталом, пише у пропратном лифлету за вакцину – напомиње Несторовић.
Мишљења је да има право да каже шта мисли, и сматра да после толико година стажа има право да каже:
– Њима се не свиђа то што ја мислим. Вероватно ће покушати да ми узму лиценцу. Ја сам две године пред пензију. Али нисам узбуђен. Мислим да је дужност неког ко је стар као ја, и ко има 38 година стажа да каже истину. не морам као млади лекари да се плашим, а цео живот сам радио поштено.

Предлог Магацин-а: Проф. др Несторовић: Вакцине треба да буду много сигурније

Извор: Telegraf.rs, Србин.инфо

Напиши коментар