Укупно 111 година шесторици Хрвата за стварање "Велике Хрватске" , амнестирани злочини над Србима…


У Хашком трибуналу, током изрицања коначне пресуде шесторици бивших лидера тзв. Херцег-Босне, потврђено је да је постојао удружени злочиначки подухват, на чијем челу је био Фрањо Туђман. Првостепеном пресудом лидери Хрвата у БиХ осуђени су на укупно 111 година затвора за злочине од 1992. до 1994. године у Херцеговини и средњој Босни.

У току изрицање пресуде утврђено је да је постојао удружени злочиначки подухват, чији је циљ био доминација Хрвата у тим деловима БиХ путем етничког чишћења муслиманске популације.
Жалбено веће Хашког трибунала одбило је, наиме, жалбу оптужених и потврдило закључак да је удружени злочиначки подухват „успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успростављања ентитета у складу са старим границама Хрватске“.
Првостепеном пресудом је утврђено да су високи званичници Хрватске – председник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и генерал Јанко Бобетко… били учесници удруженог злочиначког подухвата над муслиманским становништвом на овом подручју.
Циљ свега тога је, према пресуди, било етничко чишћење простора Херцег-Босне и њено припајање или стварање нове хрватске републике на том простору.
Веће је већином гласова одлучило да је сукоб између ХВО-а и такозване Армије БиХ био међународни, јер су се војници регуларне Војске Хрватске борили заједно са припадницима ХВО-а.
Иако Хашки суд утврђује кривичну одговорност појединаца, а не држава, квалификације из првостепене пресуде негативно говоре о улози Хрватске и тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана у рату у БиХ.

Мрља у раду

Заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС) сматра да и данашња пресуда Хашког трибунала шесторици лидера Херцег-Босне, као и све раније пресуде овог суда, није задовољила српске жртве.
– Затварањем Хашког суда ту чињеницу нико неће моћи да измени и то ће остати мрља у његовом раду – рекао је Босић новинарима у Сарајеву.
Он је навео да је став огромне већине Срба да је Хашки трибунал институција која није послужила помирењу у БиХ.
Извор: Блиц


Напиши коментар