Филм о важном делу српске историје о којем се не прича превише


Фото: Youtube Screenshot

„Створитељу мој који судиш знане и незнане грехе наше теби вапим и теби се молим, опрости ми све што сам пропустио учинити по светој вољи твојој и спаси овај народ мој, овај народ твој, твој народ, Господе“, речи су које изговара Војин Ћетковић у улози кнеза Лазара непосредно пред Косовски бој.

Марко Маринковић, млади редитељ из Крушевца, још пре три године одлучио је да свој рад преточи у играно-едукативни филм о кнезу Лазару Хребељановићу. Професор историје и заљубљеник у филм решио је да исприча Лазареву причу од рођења до умирања и својој публици у Србији, али и шире, ако се за то укаже прилика, прикаже део историје који мање познајемо.
На питања зашто баш кнез Лазар, откуд толика упорност, воља и спремност да ни из чега створи нешто вредно пажње, али и о свим добрим и лошим странама свог првог великог пројекта Марко Маринковић одговара за Б92.нет.
“Пројекту сам посвећен од завршетка основних студија на Филозофском факултету у Новом Саду, тачније, од тренутка када сам завршио и када је требало да упишем мастер студије. Размишљао сам шта да узмем за тему и решио да спојим своју продесију, историју, и љубав према филму, пошто се филмом бавим од средње школе. Како бих испунио жељу себи, хтео сам да снимим филм који би могао да се користи у настави историје. Пошто сам из Крушевца, локал патриота сам, волим средњовековну историју и онда је некако логично било да снимим филм о кнезу Лазару”, објашњава Марковић.
Како би се што боље повезали за причом, Маркову екипу углавном чине Крушевљани. Отуда међу њима и Војин Ћетковић који тумачи старијег кнеза Лазара.
“Саслушао је о чему се ради, рекао: ‘Свиђа ми се. Шта ја треба да играм? Старијег кнеза Лазара, занимљиво’. До тада њега нико није звао за неку историјску улогу, пошто сам ја промотивни видео снимао пре годину и по дана, пре Немањића, пре него су га изабрали за улогу у тој серији. Тако да му је ово било занимљиво. Тражио је да прочита сценарио, да види да ли је он за то или не. Када је прочитао, пристао је на рад: ‘Супер, занимљиво је, хоћу да помогнем’”, додаје овај Крушевљанин.
Пошто је реч о пројекту за који тек треба скупити новац, Марко је средства која је имао искористио за промотивни видео, па сви они који су пристали да раде на овом филму, радили су волонтерски. Сарадњу нико до сада није одбио, иако је било оних скептичних који су се питали хоће ли овако озбиљан едукативни филм успети једном младом редитељу.
“Многи од глумаца су ми рекли: ‘Хоћемо, али немој да буде реч о Србима као небеском народу који зна све најбоље’. Сценарио је базиран на историјским чињеницама, ја као историчар не бих могао да дозволим да буде другачије. Тако смо полако стварали екипу. Сви су дошли да раде волонтерски за промо видео који смо снимали два дана, буквално је плаћање било само нешто што се морало. На пример гориво, храна, смештај, нешто од костима… То није трејлер већ видео којим показујемо људима шта желимо, који су нам циљеви, шта је то што треба да подрже.“

Сценарио у кратким цртама

На питање како ће филм променити наша досадашња сазнања о кнезу Лазару, Марко одговара:
“Може само да уништи неку нашу визију да смо ми небески народ. Ми из књига знамо доста тога, оно што не знамо детаљно и тачно јесте Косовска битка, око тога се историчари нису сложили. Свако има своје виђење. Ја сам то, што се тиче Косовске битке која је камен спотицања за све нас, приказао визуелно, знамо да се битка догодила, главна историјска чињеница јесте да су погинула оба владара – е, сад да ли је Мурата убио Милош Обилић, он није историјска личност, ја га у филму не показујем као таквог. Желео сам да прикажем друге племиће, властелу, витезове које знамо по имену и презимену и мислим да треба да се поносимо и тим историјским личностима које су заиста постојале.“
Како би дошао до што ближих и прецизнијих података, осим из уџбеника, млади Крушевљанин је материјал за филм пронашао и у Народном музеју у Крушевцу, њиховој библиотеци, али су му у томе помогли и професори са факултета у Новом Саду.
“Ја причам једну општу причу о кнезу Лазару од рођења до смрти, али приказујем и неке друге историјске личности, као што је цар Душан, Урош Нејаки, Мрњавчевићи, Алтомановићи, Бранковићи итд. Причам о властели, али желим успут и да покажем живот обичног народа. Буквално да све поре средњовековног периода ставим у тих 45 минута на један занимљив начин управо као што то ради Хистори канал. Наратор прича причу, глумци глуме то што наратор прича и тамо где је то потребно буде и дијалога.”

Фото: Youtube Screenshot

Не комерцијално, већ едукативно

Осим Војина Ћетковића, рођеног у Крушевцу, улоге су прихватили и Биљана Николић, Марта Бјелица и Милош Ђуровић, такође и водитељ Горан Димитријевић као наратор, продуцент Александар Папајић, композитор Никола Јеремић и сценограф Ненад Живановић. Новинар Горан Димитријевић истиче да се радо одазвао позиву да буде део једног оваквог филма.
“Марко ме је контактирао отприлике пре две године, када је имао ту идеју. Објаснио ми је о чему се ради, послао ми је линкове за неке кратке филмове које је радио, ја сам то погледао, све је то симпатично фино, аматерски, али лепо. Рекао ми је о чему се ради и питао ме је да ли бих учествовао у томе, ја сам драге воље пристао”.
“Делује едукативно, посебно идеја да филм уђе у састав учила у школама за наставу историје и то ми се такође допало. Он није мислио да то комерцијално пласира и ја сам се врло радо одазвао. После дуже паузе ми се јавио и рекао да је спреман видео јер се у нашој земљи споро и тешко прикупљају услови и средства да се такав један пројекат који је он замислио, преамбициозан за једног талентованог и младог, који нема спонзоре и финансијере, реализује. Радо сам припомогао у оном сегменту у ком он мисли да могу да помогнем и мислим да Марко треба да заврши то“, истиче Димитријевић.

Од идеје до реализације ипак неопходна помоћ

Да би своју идеју претворио у стварност, одлучио је да помоћ потражи од свих оних који су спремни да помогну, укључујући и грађане Србије, да је на сајту Индиегого покренуо кампању. За цео пројекат потребно је 40.000 евра, којима би се покрили сви трошкови снимања и хонорари за сараднике, али се нада помоћи и од града и општине Крушевац.
„Тај буџет од 40.000 евра управо се уклапа у то да нико не заради, цена Војина није мала, не само њега, већ читаве екипе, али то је минимум у смислу: ‘Хоћу да учествујем, знам да нећу зарадити, али ето платио си ме и то је ок за мене’. За ове две недеље, од како смо кренули са кампањом, људи се сваки дан јављају. Шаљемо промо мајице широм Србије, уплаћују путем пејпала, преко сајта за пројекте, подршка стиже и из Србији и из иностранства. Није нешто брзо, али није ни лоше, с обзиром на то да је подршка на разне начине свакодневна.“
„Јављају се и витешка удружења из Ниша, Вршца, кажу: ‘Не морате ништа да платите, само нам обезбедите превоз, доћи ћемо да глумимо, боримо се, шта год треба. И то нам некад више значи него новац. Такође и каскадери из Београда, фирме које раде са металом, хоће да нам направе мачеве, сабље оклопе… Јављају се људи са различитим идејама. Пре неки дан ме је звао један дечко из Крушевца и рекао: ‘Свиђа ми се твој пројекат, хоћу да помогнем, али ја у децембру идем у Аустрију да радим на грађевини, првог јануара добијам прву плату, па бих ти послао 300 евра, ако можеш да ме сачекаш’”.
За ове три године, колико ради на пројекту, било је тешкох тренутака. Као један од најтежих момената истиче снимање за промотивни видео које је организовано у априлу прошле године.
“Та два дана снимања, на коме је било 40 људи, десила су се скоро са годишња доба, само снег нисмо имали. Било је и кише и ветра, олује, града… Све то чекате да се заврши. Само снимање је било тешко, али смо успели у томе. Онда је успледила постпродукција, чекате, молите… Па визуелни ефекти, реконструкција Лазаревог града. Ја те људе не могу да терам да се посвете томе, а свој посао оставе по страни. Ипак смо изашли са добрим производом.”
На питање шта га држи да истраје у својој намери, Марко наводи то што је млад, амбициозан, локал патриота, енергичан и циљ му је да реализује идеју до краја.
“Мислим да је цео пројекат и идеја добра не само за град, него за Србе и Србију, мислим да треба да се поносимо таквим пројектима, да се подржавамо, то је једна од најбитнијих промоција у свету. Мислим да то може и да нам донесе профит у туризму, а довољан показатељ нам је и Хрватска која је пре више од 7 година урадила сличан пројекат о њиховим краљевима који је био на Хисторију, па цео свет чује за вас, па се нека холивуска продукција решила да дођу да снима. Тако да они виде у томе и профит и инвестицију, а не само да задовољимо себе тиме што ћемо снимити филм о историји.”
Са кампањом ће наставити до краја новембра, када ће сести и почетком децембра подвући црту.
“Видећемо колико смо скупили, шта даље. Имамо ли довољно средстава. Потрудићемо се да организујемо и драматурско вече којем ће присуствовати локалне фирме које буду расположене да подрже филм, уколико износ не буде довољан. Свеједно сам решен да не одустанем. Уколико ово прође, могао бих да се посветим снимању таквих филмова”, закључује Марко у разговору за „Б92“.


Извор: Б92


Напиши коментар