Бронзани краљ Петар Први на коњу у Новом Саду

Краљу Петру Првом Карађорђевићу подиже се споменик у Новом Саду, на Тргу републике, како је то „Политика” већ писала пре непуна два месеца, а сада је познато да ће монарх бити представљен на коњу. Предлог је јуче утврдио Савет за културу Новог Сада и упутио га на разматрање Скупштини града која треба да образује одбор за подизање споменика.


По сазнањима нашег листа, градски Завод за заштиту споменика културе препоручио је да фигуре краља и коња буду од бронзе, а постамент од мермера у светлијој, крем боји, висине осам до десет метара.
Цео комплекс требало би да буде окренут тако да је усмерен ка Владичанском двору и Змај Јовиној улици.
На предњој (западној) страни постамента стајао би грб краљевине Србије, а на задњој (источној) страни би писало „Рума, 24. новембар 1918 / Нови Сад, 25. новембар 1918”, што указује на места и датуме присаједињења војвођанских области краљевини Србији.
Натпис „Петар Први Карађорђевић 1844–1921” предвиђен је на јужној, а „Краљ Србије 1903–1918” на северној страни постамента. ЈП „Урбанизам” урадило је графички приказ локације за споменик.
Према предлогу Савета за културу, средства за подизање споменика обезбедиће се у програму уређивања градског грађевинског земљишта.
Подизање споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу иницирали су председник Матице српске Драган Станић, директор Музеја Војводине Драго Његован, директор Историјског архива града Петар Ђурђев, директор Градске библиотеке Драган Којић и директорка Музеја града Весна Јовичић.
„Као монарх залагао се за уставно уређење земље и грађанску демократију, а био је познат по својој либералној политици, што је краљевину Србију учинило центром за јужнословенско уједињење”, наводе иницијатори.
Аутор: Снежана Ковачевић
Извор: Политика, Јадовно

Напиши коментар