Промоција књиге Војислава Јевтимијевића САД – НАТО – ЕУ кривци за разбијање Југославије и сецесију КиМ


Са промоције у Руском дому

Насупрот западњачких клишеа који су бомбардовање једне суверене земље лицемерно правдали хуманитарним циљевима, Јевтимијевић је јасно истакао кривце за хуманитарну катастрофу чије последице су сада нарочито видне у трагичним подацима о повећаној смртности од дејства осиромашеног уранијума. Сведочанство о агресији и сецесији.


Војислав Јевтимијевић (1929), професор српског језика и књижевности, рођен у селу Ловцу код Бањске, живео је дуго у Косовској Митровици где је, поред осталог, био и начелник за културу одакле је седамдесетих година прошлог века протеран због борбе за српске интересе и од тада живи у Београду. У оквиру Удружења писаца „Поета“ у сарадњи са Покретом за Косово и Метохију у Србији чији је почасни председник, објавио је капитално дело од преко 700 страна под насловом „САД – НАТО – ЕУ кривци за разбијање Југославије и сецесију Косова и Метохије“. Књига је представљена јавности на свечаној промоцији у препуној свечаној сали Руског дома. О књизи су говорили дипломате Владислав Јовановић потпредседник покрета, Живадин Јовановић, генерал Божидар Делић, др Мирољуб Васић и Будо Вучинић. Вече су увеличали и песници Веселин Павлов Џелетовић и Весна Т. Томић читајући своје песме.

На Косову је био тероризам а не иредентизам

Говорећи о књизи САД – НАТО – ЕУ кривци за разбијање Југославије и сецесију Косова и Метохије Владислав Јовановић је, између осталог, рекао да ова двотомна књига значи много јер је Војислав Јевтимијевић био врло активан и сведок слабих момената наших комуниста. Прва књига је веома поучна и корисна јер садржајем опомиње да се не заборави да је на Косову и Метохији био присутан екстремни тероризам а не иредентизам како смо говорили. Друга књига говори о том процесу разбијања Југославије, а ко је овластио европску заједницу да прогласи распад Југославије. То је само једн пример о повредама међународног права. Целој нашој трагедји пришло се колонијално, а почетак рата и случај Рачак је једна велика подвала. Европа је дозволила да се створи криминална терористичка држава, рекао је, између осталог, генерал Божидар Делић. Дипломата Живадин Јовновић је рекао да је књига Војислава Јевтимијевића историјска али и актуелна. Он је напоменуо да је ова књига чак и само насловом опомена за оне који немају времена да је прочитају.
-Дело је истраживачког, публицистичког, мемоарског па чак и литерарног карактера. Богато изворима и литературом, бројним цитатима, представља историјски извор и као такав вредан, трајан споменик о времену о коме сведочи, али и о самом аутру. Аутор се бави српско-албанским односима од појаве Албанаца на Косову и Метохији, преко стварања аутономије , распада федерлног система, агресије,с ецесије, до напора да се сачува целовитост Србије. Аутор овог дела поседује способност да сведочи о прошлости и садашњости, да их анализира и оцењује, да повезуе опште са посебним, објектвно са субјективним, теоретско са практичним, речи су рецензента Др Мирољуба Васића.

Последице бомбардовања драстичније од исказаних

Професор Војислав Јевтимијевић је делом потврдио своју приврженост историјској истини и, насупрот западњачких клишеа који су бомбардовање једне суверене земље лицемерно правдали хуманитарним циљевима, а при том без милости убијли цивиле и тровали оранице, јасно истакао кривце за хуманитарну катастрофу чије последице су сада нарочито видне у трагичним подацима о повећаној смртности од дејства осиромашеног уранијума, тако да су последице драстичније од исказаних у цифрама погинулих, несталих, расељених и обездомљених.
Професор Војислав Јевтимијевић је 2008. године објавио обимну студију „Севрно Косово кроз историју до краја XX века“ у издању Службеног гланика са акцентом на историју Бањске и околине кроз време. Круна његовог вишедеценијског истраживања двотомна књига „САД – НАТО – ЕУ кривци за разбијање Југославије и сецесију Косова и Метохије“ недвосмисленог је наслова и у њој се именују кривци за велику трагедију несагледивих размера коју је изазвала оружана агресија на Југославију, коју су чиниле Србија и Црна Гора . Ово дело чине увиди и анализе свега онога што је довело до трагичних етничких сукоба међу народима бивше заједничке земље. Дело је поткрепљено анлитичким увидима у историјске околности, али и сведочењем непристрсних страних историчара и аналитичара.
Професор Војислав Јевтимијевић је у свом радном веку, поред осталог, покретао часписе, оснивао покрете за истину о Косову и Метохији, објављивао стручне радове. О средине деведесетих бавио се организовањем и активностима везаним за судбине прогнаних лица са Косова и Метохије. Више од деценије био је председник Завичајног удружења Митровчана.
Аутор: С. Ђукић
Извор: Јединство


Напиши коментар