Жак Огар: Због претњи, застрашивања, убистава, Срби на Косову се осећају напуштеним


Жак Огар

Бивши комадант специјалне француске јединице у саставу Кфора, пуковник Жак Огар рекао је да би убиство Оливера Ивановића могло да има последице по цео регион.


Говорећи за десничарски портал „Бреиз инфо“, Огар је рекао да је убијен „поштован и важан лидер косовских Срба“, што би могло да изазове нестабилност и на Косову „под влашћу албанских сецесионистичких власти“, али и шире.
„Балкан је нестабилна регија где злочин ове природе, узимајући у обзир посејано семе бројних тензија, може да поново оживи мржњу и изазове сукобе“, рекао је Огар.
Говорећи о Србији, бивши француски одликовани официр, који се од одласка у пензију појављује углавном на маргинама француске медијске сцене, каже да је ситуација у земљи „тешка“.
„Земљу је упропастио распад Југославије од 1991. до 1999. године, економски стандард је низак, економија мора да се потпуно обнавља. Земљу од почетка ратова системски демонизују на Западу – САД, Немачка, Британија, НАТО, а и Француска се нажалост придружила, заборављајући старо пријатељство са Србијом, које је учвршћено у борби против заједничког непријатеља од 1914. до 1918. године“, рекао је Огар.
Огар је истакао чврсту „природну везу словенских и православних земаља“ Србије и Русије, наводећи да на другој страни постоје „константни напори ЕУ и НАТО да привуку Србију у свој табор“.
„Није претеривање када се каже да је Србија растрзана између илузија ЕУ и НАТО и својих корена, историје и културе. У том смислу, питање Косова је централно и од круцијалне важности“, рекао је Огар.
Како је навео, Косово је „откинуто“ бомбардовањем НАТО 1999. године, упркос Резолуцији 1244, а „покрајину сада насељава већински албанско становништво због демографских фактора и етничког чишћења српског становништва почев од 1999. године“.
„Мањинско становништво на Косову је угрожено, ‘власти’ тзв. ‘Републике Косово’ спроводе политику застрашивања, протеривања, убистава, киднаповања, уцена и у том контексту Срби на Косову се осећају напуштеним“, рекао је Огар.
Такође, он је навео да „јачање Русије под влашћу Путина и Медведева може да помогне Србији и успостављању српског суверенитета на Косову уз поштовање Резолуције 1244“.
Огар је био на Косову од 1999. године, као шеф француских специјалаца, а познат је по просрпским ставовима и књизи „Европа је скончала у Приштини“, која говори о „тајном рату“ на Косову и укојој се осуђује политика Запада према сукобу на КиМ.
Одликован је Орденом Светог Саве због помоћи православним манастирима на Косову, а пензионисао се 2000. године.
Извор: Б92


Напиши коментар