Век сећања на херојство Гвозденог пука


Свечана академија „Гвозденом пуку у част“ у Руском дому. Фото: Министарство одбране Србије

Ово је година у којој се свет на организован, озбиљан и гласан начин опрашта од успомена на Први светски рат, рекао је министар одбране Александар Вулин у Руском дому, на свечаној академији под називом „Гвозденом пуку у част“, поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.


„Покушали су да историјске чињенице прикажу другачије, да својом величином и бројношћу, силом као јединим оправдањем, поново препишу и напишу историју Првог светског рата, окриве жртве, а силнике прикажу као невине. Као у Првом светском рату, пре тачно 100 година, сила није победила“, истакао је министар одбране.
Додао је да су снага и понос наших предака, оживљени у сваком од нас, у деци која тек корачају, показали да овај народ не може нестати са историјске позорнице, пред силом и лажима, саопштило је Министарство одбране Србије.
Вулин је казао да су ове четири године чињени очајнички и велики напори да се мала и слаба, наша Србија и њен народ, прикажу као разлог за почетак Првог светског рата, као суштински узрок страдања десетина милиона људи.
„Немојте заборавити, колико год пута вам говоре да заборавите, они који вам то кажу потруде се да запамте. Никада велики и моћни нису говорили о својој историји као узроку зла, али су увек тражили од нас малобројних и сиромашних да своју историју заборавимо и да прихватимо туђу, да нам је они напишу и како је напишу, тако да је живимо“, рекао је министар одбране.
Додао је да смо некада и ми сами, на своју срамоту и срамоту наших потомака и предака, заборављали и допуштали да истина буде заборављена.
Вулин је истакао да је мало 100 година да би жртва постала џелат, мало да се помеша и заборави ко је шта радио и ко је где био и у првом и у свим потоњим ратовима и мало да би се заборавио Гвоздени пук, херојство његових ратника и јунаштво народа које га је дало.
„Јер, не заборавите, кад год говоримо о српској војсци, говоримо о српском народу и кад изговорите име било које српске јединице ви изговарате име читавог народа, јер српска војска је одувек била војска једног народа, која постоји због народа и никада отуђена од њега“, рекао је министар Вулин и додао да је између српске војске и српског народа увек стајао знак једнакости, наводи се у саопштењу.
Додао је да је тако и данас и зато је важно да, када се човечанство опрашта од Првог светског рата, „ми говоримо, као потомци једног од ретких народа који себи ни у том, ни у потоњим ратовима нема шта да замери“.
„Мало је сто година да би се заборавило да је овај народ био баш овде где данас ви и ја стојимо и сањамо и радујемо се сутрашњици и да је пре сто година био исто тако овде, онемогућен да бира где се родио, али са избором да живи у слободи баш тамо где се родио. То је народ победника који и данас као и пре сто година рађа своје синове и даје им имена Слободан, Мирољуб, а тек што мора Ратко“, рекао је Вулин.
Како је истакао, „то је народ који слободом дефинише разлог свог постојања и зато је ово вече наш начин да се бар мало, недостојни какви јесмо, одужимо великим прецима али и да, говорећи својој деци, показујући им слике и причајући приче о великим и славним прецима, покажемо какви би желели да јесмо и заслужујемо да будемо достојни њихове успомене“.
Министар Вулин је завршио свој говор речима – нека је вечна слава јунацима Гвозденог пука, топличким устаницима и сваком оном ко је пре тачно сто година имао храбрости да буде и остане ту за своју земљу и свој народ, преко сваке наде, побеђујући када у победу више нико осим Срба није веровао, али то је, како је истакао, било довољно.
Суорганизатори догађаја, са Руским домом, били су Удружење Топличана у Београду и Удружење потомака добровољаца ослободилачких ратова 1912 – 1918. године, наводи се у саопштењу.
Свечаној вечери, на којој су говорили и Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду и представник Руског дома, присуствовали су и представници Владе и дипломатског кора.

Предлог Магацин-а: Тражићемо ми Гвоздени пук

Извор: РТС


Напиши коментар