Влада тражи процесуирање и кажњавање злочинаца


Министар за демографију Славица Ђукић Дејановић посетила Спомен – собу „Косметске жртве“

Бол нема граница, и још је интензивнији када нема правде. Видели сте сведочанства шта им се догодило и тај број од 2.501 жртве (закључно са Оливером Ивановићем) говори да су нам све жртве подједнако тешке, истакла је Ђукић Дејановић.


Документационо-информациони центар у Спомен – соби „Косметске жртве“ Удружења породица киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца на Косову и Метохији 1998-1999-2000… у палати Београђанка и званично је отворен у присуству министра без портфеља за демографију и популациону политику Владе РС, Славице Ђукић Дејановић, представника Канцеларије за КиМ, Комисије за нестала лица Владе РС, Војске Србије и других државних органа. Присутни су, такође, били и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић који је овом приликом добио захвалницу за  допринос  система Електропривреде Србије у борби Удружења за истину и правду, и директор ЕПС ЈП Термоелектране „Косово – Обилић“  Драган Вељић. Циљ постојања Документационог центра је прикупљање докумената о прогонима, страдањима и уништеној имовини лицима српске, ромске и других националности, као и о уништавању верских и културно-историјских објеката на Косову и Метохији. Скуп је отпочео минутом ћутања за жртве.
Удружење породица киднапованих и убијенх лица на Косову и Метохији  најавило је да ће сва прикупљена документација послужити за подношење кривичних тужби против свих држава које су учествовале у НАТО агресији.

Породице траже правду и помоћ медија

Министарка Славица Ђукић Дејановић је са овог скупа поручила да Влада тражи процесуирање и кажњавање злочинаца и да ће у оквиру својих ингеренција и закона чинити да се дође до истине, пошто је то право и обавеза сваког човека модерне цивилизације. У Спомен – соби „Косметске жртве“ она је подсетила колико бол нема граница, и да је још интензивнији када нема правде.
-Морамо и ми у Влади увек да се сећамо зла које је неправедно нането и цивилима и војницима и полицајцима. Видели сте сведочанства шта им се догодило и тај број од 2.501 жртве (закључно са Оливером Ивановићем) говори да су нам све жртве подједнако тешке, истакла је министарка Славица Ђукић Дејановић. Ко осећа тај бол шаље поруку да се не сме догодити зло као током бомбардовања 1999. године.
Директор Документационо-информационог центра у Спомен соби „Косметске жртве“ Симо Спасић рекао је да је Удружење испред Народне Скупштине Републике Србије поставило нови пано са натписом „Еспана: Косово – ЕУ – но пасаран“ на Зиду плача и да су тако дали подршку Влади Шпаније која је, како је рекао, поручила ЕУ да „ лажна држава Косово – но пасаран у Европској Унији“.
–Наше породице су највећи трагичари у свом овом дешавању у региону, остали смо без наших чланова породица, куће су нам опљачкане и запаљене и гробови прадедова поорани и то ћемо помињати док год дишемо. Ми тражимо правду, рекао је Спасић и још једном, по ко зна који пут, затражио да се подигне споменик  свим жртвама НАТО бомбардовања од Кошара до Хоргоша. Такође је изразио захтев породица да почне са радом Специјални суд за ратне злочине ОВК и још једном замолио медије и инсистирао на томе да и они у томе дају свој допринос.

Истина и правда и за Оливера Ивановића

Симо Спасић  је рекао да је Оливер Ивановић 2501. жртва на Косову и Метохији и да Удружење и за њега тражи правду, да се злочин расветли а починиоци и налогодавци казне.     Директор ЕПС-а Милорад Грчић је рекао да је после фотографија, докумената и филмске пројекције у Спомен – соби  тешко говорити, а посебно пред породицама оних којих више нема. –То су људи који 20 година у овом удружењу покушавају да остваре правду која је заслужена и који годинама трасирају пут да никада наши потомци не забораве део српске историје и срског народа, рекао је Грчић.
Заступница Удружења Снежана Марковић Здравковић, којој су убијени отац и брат истакла је да ће Документациони центар документовати страдање свих жртава од албанских терориста и НАТО агресора од Кошара до Хоргоша, али и за проналажење киднапованих лица. Истакнуто је да је циљ Документационог центра и прикупљање спсикова свих убијених цивила у НАТО агресији, попут жртава у возу у Грделичкој клисури, цивилних жртава у Алексинцу, на мосту у Варварину, радника РТС–а… Сва документација биће на једном месту и Центар ће моћи да проучава важне архиве настале пре, за време и непосредно после рата.
Документарно – информациони центар ће се залагати за потпуно непристрасно обавештавање породица жртава, становништва и јавности укључујући и право на истраживање, примање, слање и размену информација путем средстава јавног информисања.
Аутор: С. Ђукић 
Извор: Јединство


Напиши коментар