Општине из Србије бринуће о српским општинама на КиМ


Помоћ за окупиране територије: Фото/Илустрација

Градови и општине Србије пружиће помоћ и подршку општинама на Косову и Метохији у којима претежно живи српско становништво, а председници три општине из Србије које већ сарађују са општинама на КиМ, очекују да ће иницијатива Канцеларије за КиМ, ту сарадњу проширити и додатно је ојачати.


Општине Лучани, Врање, Сомбор придружују се иницијативи, да општине из Србије помажу и подржавај десет општина на КиМ у којима живи већинско српско становништво, што је закључак округлог стола одржаног у Нишу пре пар дана, у оквиру „унутрашњег дијалога“ о Косову.
Председница општине Лучани Весна Стамболић наводи да циљ ове идеје није да локалне самоуправе одвајају оно што је њима вишак, већ да се људима на КиМ да „оно што им заиста треба“.
„Очекујем да Канцеларија за КиМ и Министарство државне управе и локалне самоуправе позову представнике 10 општина на Косову, где да ће они конкретно рећи ста су ствари које њима значе као помоћ“, рекла је Стамболићева за Танјуг.
Према њеним речима важно је да је сарадња покренута са мртве тачке, јер сви декларативно подржавају идеју, али да је конкретних предлога ста би општине требало да ураде било мало.
Управо из тог разлога, додала је, важно је да се око 10 општина на КиМ окупе локалне самоуправе које ће координирати и одлучивати о томе на који начин ће се помоћ реализовати.

Протокол о сарадњи Лучана и Гораждевца

Стамболићева је подсетила да општина Лучани има потписан протокол о сарадњи са општином Гораждевац и каже да је нема разлога да се та сарадња не настави, те да планира да са сарадницима, у сарадњу са Канцеларијом за КиМ оде у Гораждевац или да представници Гораждевац дођу у Лучане, како би се конкретно договорили о њиховим потребама.
„Није све у финансијама, треба да се направи организација да се реализује оно што је предлог директора канцеларије Марка Ђурића, да 10 општина са КиМ има по четири или пет локалних самоуправа у Србији које ће им бити ментори, пратити шта им треба и пружити помоћ“, објаснила је председница општине Лучани.
Како је навела, ако једна породица треба да остане на КиМ, па јој значи набавка трактора или опреме за малине, требало би јој помоћи да постане економски стабилна, те да може да остане да живи на простору КиМ.
И градоначелник општине Врање Слободан Миленковић подржава иницијативу у којој ће српске општине помагати општинама на КиМ.
Наводи да је неопходно да локалне самоуправе одреде град према коме ће сарадња бити усмерена.
Миленковић за Танјуг каже да ће Врање учествовати у тој помоћи, као и да ће наставити да подржава општину Лепосавић на КиМ, са којом је већ дуже град побратим.

„Потребна финансијска помоћ и подршка“

Осим финансијске, како каже, идеја је да општине на КиМ добију и другу врсту подршке, попут рецимо, да се обезбеди деци из ових општина да буду гости у туристичким центрима Врања, да да се размотре могућности привредне сарадње, помогне унапређењу послова у општинама на КиМ, како би, каже, становништво имало извесне изворе прихода.
Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић каже да овај град такође подржава иницијативу, јер је пружила смернице у ком правцу би требало да крене сарадња са општинама на КиМ, али да са становишта Сомбора постоји „још доста неискоришћеног простора“.
Подсетила је на дугогодишњу сарадњу Сомбора са општином Звечан, која је, према њеним речима, била веома успешна, и најавила наставак те сарадње у наредном периоду.
„С обзиром на то да Сомбор обележава Дан града у суботу, очекују се гости из Звечана са којима ћемо разговарати и на тему ове иницијативе, као и можда нешто другачије сарадње у будућности“, навела је Голубовићева.
Објаснила је да помоћ неће бити само финансијска, већ и у виду препорука и савета, и поручила да је Сомбор отворен за сарадњу и са другим општинама на КиМ.
Извор: Танјуг, РТС


Напиши коментар