Црна Гора: Свештеници који долазе из Србије и БиХ мораће да полажу „црногорски језик“


Фото: ИН4С

Уколико Скупштина Црне Горе усвоји предлог Закона о странцима, свештеници Митрополије црногорско-приморске, који долазе из Србије и Босне и Херцеговине, мораће да полажу црногорски језик и да приложе потврду да је верска организација за коју раде регистрована да би добили дозволу за привремени боравак.


Таква решења изазвала су револт међу посланицима опозиције који учествују у раду парламента, јер сматрају да се тиме спрема нови прогон свештеника Митрополије.
У владајућој коалицији, с друге стране, не виде ништа спорно, као ни у Министарству унутрашњих послова, преноси РТЦГ.
Посланик Демократског фронта Будимир Алексић оценио је да је Закон о странцима јасно усмерен против Српске православне цркве, односно Митрополије, док је његов колега Предраг Булатовић истакао да се стварају услови да Агенција за националну безбедност прогони свештенике.
Драгутин Паповић из ДПС казао је да је тачно да МУП нема регистар верских заједница, али има евиденцију. Он је навео да су се после обнове независности све верске организације, осим СПЦ, пријавиле код црногорских институција.
Представници СПЦ намерно не желе да се пријаве у Црној Гори, јер не желе тим чином да признају њену независност, а када наши државни органи реагују у складу са законом то се представља као прогон, казао је Паповић.
Извор: Танјуг, Васељенска


Напиши коментар