Пламен гори – 84 одсто грађана Србије против чланства у НАТО


Фото: Драган Јевремовић

Чланству Србије у НАТО противи се 84 одсто грађана, а 62 одсто не би прихватило извињење алијансе за агресију на Савезну републику Југославију 1999. године, показују резултати испитивања јавног мњења Србије које је поводом 19. годишњице агресије спровео Институт за европске послове.

Истраживање је спроведено од 16. до 20. марта на узорку од 1.203 испитаника из цијеле Србије осим територије Косова и Метохије, преноси Бета. 
Истраживање показује да око 10 одсто грађана подржава чланство у НАТО док је неодлучних шест одсто, при чему су најмању подршку уласку у тај војни савез показали испитаници из Београда.
Такође, ово истраживање показује да грађани са високим образовањем више подржавају чланство у НАТО док се мушкарци више противе укључивању земље у западну војну алијансу.

Две трећине грађана Србије се противе сарадњи Србије и НАТО


Упитано за разлоге агресије, 17 одсто грађана навело је политику Слободана Милошевића, 15,2 одсто интересе и политичке разлоге САД и Запада а 12,6 одсто етничко чишћење Срба на Косову и Метохији.
Око две трећине грађана се противи било каквој сарадњи Србије и НАТО док 26 одсто, углавном високо образованих, подржава ту сарадњу.
Истраживање је показало и да 66 одсто грађана сматра да се бомбардовање могло избећи, 20 одсто испитаника има супротан став док је неодлучних 13 одсто.
Извињење НАТО за агресију не би прихватило 62 одсто грађана, трећина би прихватила док је седам одсто грађана неодлучно, при чему се извињењу највише противе испитаници узраста од 30 до 44 године са подручја Београда и Западне Србије са Шумадијом.

Поздрав Србима уз питање „Да ли и даље желите да будете Срби“.

Коментар Магацин-а:
Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом

Извор: Бета, ИН4С


Напиши коментар