КО ГА ШТИТИ: Због владике Пахомија одлазе монаси из највећих светиња?


Манастир Прохор Пчињски

Игуманија Стефанида (Главчић), настојатељница (старешина) манастира Свети Прохор Пчињски, разочарана, увређена и понижена, крајем марта је напустила ову светињу и Епархију врањску.


Према непровереним информација и читаво сестринство манастира кренула је за њом и напустило једну од највећих светиња на југу Србије.
Игуманија Стефанида сада борави у манастиру Грачаница, у епархији Рашко – призренској.
– Вест да је игуманија Стефанида, иначе духовно дете упокојеног оца Пајсија, напустила Прохор, брзином светлости је допрла до верника и поштоваоца овог манастира и целе Пчиње – каже извор Инфо Врањских.
– Тачна је информација да је игуманија Стефанида, по основу њене личне молбе, канонским отпустом из Епархије врањске и канонским пријемом епископа рашко призренског Теодосија, 28. марта 2018. године прешла у ту епархију – потврдили су за Инфо Врањске у епархији Врањској.
Упућени кажу да је Стефанида била „пчела матица“ и православни стуб овог поднебља, која је окупљала све вернике од обичних грађана до војске и полиције.
– По истом сценарију, како је пре две године, из манастира Свети Пантелејмон, својом бахатошћу најурио 15 монаха, тако је епископ врањски Пахомије, из Светог Прохора, сада протерао игуманију Стефаниду и цело сестринство – каже анонимни извор Инфо Врањских.

Игуманија Стефанида, Фото: Врањске

Стефанида се већ двадесетак дана није јављала на многобројне телефонске позиве, нити је одговарала на телефонске поруке. Ипак:
– Драги моји, ко би оставио Пчињу после 25 година? Мени је срце тамо. И тај народ ми је род најрођенији. Али, више се није могло – написала је Стефанида у поруци крајем марта, чиме су у ствари само потврђене вести да је она „протерана“.
У Епархији демантују некакав насилан разлаз тврдњом да игуманија „ништа није згрешила него је часно и одговорно обављала своју дужност настојатељице манастира Свети Прохор Пчињски“, као и да је разлаз био по канонском поретку.
– Прелазак игуманије у Епархију рашко-призренску био је у складу са канонским поретком, када свештенство или монаштво из једне епархије прелази у другу – стоји у писаном одговору из Канцеларије Епархијског управног одбора.
На питање шта је онда разлог њеног изненадног одласка, извор каже да је сукоб са владиком тињао, али је ескалирао пре две недеље, када је игуманија оштро реаговала на податке о трошењу манастирских пара, посебно оних намењених за обнову „Краљевог конака“.
– Рекла сам им све у лице, рекла сам да лажу, краду и то све са мојим потписом – потврдила је игуманија у истој поруци, рекавши да се ради о износу од „чак 300.000 евра“.
Ове податке извор Инфо Врањских објашњава тврдњом да је игуманија Стефанида „била натерана“ од стране преосвећеног владике Пахомија да му бланко потпише више чекова (наводно десетак) којима је он потом „расипао манастирске паре“.
Из Канцеларије тако нешто демантују тврдњом да се „новац свих црквених јединица Епархије врањске троши у складу са планираним буџетом, који одобрава Епархијски Управни одбор“.
– Свакако да то није тачно. Епископ је по функцији овлашћено и одговорно лице за целу Епархију, па тако и манастира Свети Прохор Пчињски , те с тога није било потребе да има бланко налог потписан од игуманије Стефаниде – пише у одговору.
Шта год и како год било, игуманија је најпре ове наводе демантовала, а потом отишла уз обећање да ће се вратити једног дана.
– Немам ни снаге ни здравља да то све издржим. Одлазим, а кад он оде, вратићу се – стоји на крају поруке Игуманија Стефанида (Главчић), доскорашње настојатељница (старешина) манастира Свети Прохор Пчињски.
Саговорници блиски СПЦ оцењују да су оваквим расплетом ситуације, највише изгубили верници и поклоници манастира Свети Прохор Пчињски, који се, како тврде, „полако организују у складу са развојем ситуације“.
– Сада је на потезу петиција огромног броја незадовољних, којом желимо да раскринкамо владику Пахомија и ствари вратимо тамо где им је канонски место – каже на крају извор Инфо Врањских који је желео да остане анониман.
Аутор: Р. Ирић
Извор: Инфоврањске


Напиши коментар