Мир божији, Христос Воскресе!


Свим православним верницима портал Магацин жели срећан Васкрс.


Верници Српске православне цркве данас славе Васкрс, највећи хришћански празник. Трећег дана од када је разапет на крст, Господ Исус Христос васкрсао је из мртвих, победио смрт и свим људима од Адама и Еве до последњег човека на земљи даровао вечни живот.
Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава васкрснуће Христово из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.
По црквеном учењу, Исус Христос је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу, зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.
За Васкрс су, такође, везани лепи обичаји у нашем народу. У целом хришћанском свету, па и код нас Срба, за овај празник везан је обичај даривања јајима.
Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак, горећи на огњишту, даје посебну чар Божићној ноћи, тако и Васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који су даровани.

На данашњи празник верници се поздрављају са „Христос Воскресе“ на шта се одговара са „Ваистину Воскресе“. Тај поздрав траје све до Спасовдана.
Обичај је да се на Васкрс прво једе кувано васкршње јаје, па онда све остало.
Такође у српској традицији постоји и обичај да за Васкрс ваља устати рано ујутру, а не отићи на спавање пре поноћи. Уколико би се отишло на спавање пре поноћи, то би значило да ће до наредног Васкрса особа да буде поспана и несклона послу. Такође, ујутру се ваља умити водом у којој је потопљен дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје, а децу ваља дотаћи црвеним јајетом – да буду црвена и здрава током године.


Напиши коментар