„Српски“ градови у свету


Чикаго

Српски језик говори се у различитим крајевима света, а у појединим групе наших земљака су нису мале. Није необично када у центру Беча, у Маријехилфер штрасе чујете старију госпођу како гунђа на нашем језику.

Лако можете да набасате и на Србина усред Истанбула, који ће бити пресрећан да са вама мало освежи знање српског, иако је бар трећа генерација која живи у Турској.

Чикаго, САД

Мада Срби претерују са тим да их у Чикагу има милион, и први је на уму као наш град на америчком континенту, није ни проблем пронаћи земљака, са скоро 200.000 пријављених према информацијама на последњим пописима.

Бурса, Турска

Бурса

Уколико питате Турке које градове би требало да обиђете, претпоставиће да је Бурса занимљива опција: „То је град пун Срба.“ Четврти град по броју становника у Турској чувен је по људима који су дошли из балканских земаља и менталитет у овом граду је тако и обојен.

Истанбул, Турска

У Турској заправо живи чак девет милиона људи српског порекла, а чак три милиона је у Истанбулу, подаци су са „Википедије“.

Беч, Аустрија

Беч

После Аустријанаца, у Бечу живи највише Срба, навео је Тањуг податке из бечког Статистичког годишњака. У 2015. години, становништво Беча чинили су држављани 181 државе, а након Аустријанца (72,6) у аустријском главном граду је највише држављана Србије (4,1). Следе Турци, Немци, Пољаци и Румуни.

Торонто, Канада

Већина канадских досељеника су економски мигранти, а у овој земљи претпоставља се да има око 300.000 Срба, а чак трећина је, према последњим пописима, у Торонту.

Сентандреја, Мађарска

Улива Вука Карађића, Сентандреја

Срби су се у варошицу на Дунаву населили бежећи од Турака. Власт у Сентандреји дуго су држали Срби, чак и када су били у знатнијој мањини. Од осам хиљада који су 1690. године праили Арсенија ИИИ Чарнојевића, остало је само неколико десетина, али у месташцу је много српских успомена. Саборна црква у Сентандреји је главни и најевећи православни храм у њој.
Извор: Блиц


Напиши коментар