„Запишавање“ корена као национална дисциплина


Фасцинација туђом културом, политиком, стилом, животом… мало је где изражена као на нашим просторима. Позитивно је угледати се и фаворизовати уређене заједнице сличног културолошког модела, чији су приоритети очување аутентичног наслеђа, неговање традиције, афирмација прошлости и цивилизацијског континуитета (Грци).


Ако би следили те вредности, листа приоритета од националног значаја изгледала би сасвим другачије, као и колективна свест, што би предупредило многа посртања којима смо већ традиционално склони.
Свети патријарх Павле је говорио да је највећи грех човека да буде оно што није.
Отклоном од самог себе човек постаје бледа копија неуверљива и небитна, док тај процес код народа води маргинализацији и интензивном срозавању колективног идентитета.
Самопорицање и омаловажавање аутохтоног српског бића најпре кроз идеолошки модел једнакости, братства и јединства, затим трансформацијом исте идеологије у демократију у којој су екстремне крајности постале доминанта, а жигосање се наставља од стране добро плаћених, малих- моћних група и личности из јавног живота.

Анационалној или антинационалној философији, психологији, да не кажем патологији Круга двојке или Друге Србије, како они себе зову, готово да се нема шта додати, јер им је све дато и додато на тацни, боље рећи отето је, уз помоћ мецена из сенке.
Пљување у вис или запишавање сопствених корена, израсло је у озбиљан бизнис – пројекат антиратног профитерства, деведесетих година прошлог века.
Овде је интересантно истаћи да су се на истом послу нашле разне супротности. Од екс фашиста, финансијских гуруа, разних лобиста, исламиста, илумината, римске курије, до домаћих тоталитариста, идеолошких комесара преобучених у демократе.
Свакако се нећу бавити НВО сектором, разним фондовима хуманог права и нехуманог деловања, центрима за стратегију жигосања Срба, удружењима за ексхумацију жртава Велике Србије…
Један од примера ове деформације је позоришна, тв и филмска дива Мирјана Карановић и њено додворавање окружењу, уз обавезне критике на рачун Срба.
Својевремено је оптужила и српске глумце да „никада од својих колега у Србији није била схваћена“. У Хрватској би разумевање за њене „домољубне“ ставове ишло у правцу сталне промене боравка.
Дакле, овде се не ради о критичком мишљењу, већ о отвореном и агресивном сврставању на страну непријатеља српског народа.
Тај народ је заволео Петрију, здраву и честиту, са којом су се идентификовале многе жене у Србији, тако да није тачна тврдња да Мирјана није била прихваћена, све док отворено није постала агитатор патње других, запостављајући несрећу кроз коју су прошле њене сународнице.
Колико је српкиња силовано у Сарајеву? Колико је српске деце снајперима убијено на Грбавици? Шта је са логорима у којима су заточени и зверски убијани Срби? О томе наша дива ћути. Она је за ситне тезге, за мале паре ламентирала над муслиманима и осталима.
Није новост да су уложена огромна средства да се Срби представе као џелати. Али те лажи немају тежину ако их ми не верификујемо. Исти је аршин за КиМ. Отели су га силом, кажу није ваше, а траже да га се одрекнемо.

Наравно, ни један Хрват није јавно осудио „Олују” или је назвао највећим етничким чишћењем после Другог светског рата у Европи. Ко је од муслимана осудио масакре над војницима ЈНА у Тузли и Сарајеву ? Шта је са суочавањем Шиптара са својим злочинима и злочинцима?
Срби се утркују ко ће више пљунути увис, како би га запазили они који деле крваве паре опљачкане и отете по свету. Дакле, нико не негира да су поједини припадници српског народа починили злочине, да је рат сам по дефиницији злочин, али сви заборављају да су ту Југославију стварали Срби у оба велика рата. Срби су били ослободиоци или победници. Ујединитељи на сопствену штету.
У леђа тој српској заблуди, пуцали су потомци оних који су у аустроугарским региментама јуришали на Србију 1914. и две године касније. Покровитељи и савезници су им били исти и 1914. и 1941. и 1991. године. Ништа се код њих није променило, али нажалост ни код нас. Њих и даље храни мржња, а нас неузвраћена љубав или мазохизам. Они су јединствени у мржњи према Србима, а Срби у мржњи према себи. Војском (ЈНА) коју једино нису издали Срби, у почетку распада СФРЈ командовао је Стипе Месић (врховни командант) са још неколико високопозиционираних хрватских генерала.
Сви су се борили за етничке државе на туђој земљи, једино су Срби оживљавали покојника.
На крају, легитимно је осудити злочине, ма чији били, али не селективно и за ситне паре лагати и пљувати по свом народу. И још очекивати да те колеге разумеју, а друштво награди.
Аутор: Мишо Вујовић
Извор: ИН4С


Напиши коментар