Амфилохије: Дијелити Косово може само онај ко се враћа Мурату


Митрополит црногорско – приморски господин Амфилохије Радовић одржао је данас у Грачаници, на обиљежавању Видовдана говор у коме је поручио да одрећи се Косова, или га стављати на референдум или дијелити, „може само онај који се враћа султану Мурату и који покушава да гради на Муратовом насиљу будућност своју, и других који живе на овим просторима по Божјем знамењу“.


То је била једна од порука којом се Амфилохије обратио вјерницима, који су се данас у овом манастиру окупили да обиљеже Видовдан.
„Они који не знају шта је Косово, они проносе приче, хоће да дијеле Косово. Подијелити Косово значи подијелити ћивот Светога краља дечанског, распарчати краља дечанскога и његове свете мошти. То значи такође дијелити мошти светих архиепископа пећких и светиње које сијају овдје кроз вијекове и сијаће до краја свијета и вијека. Има и оних који би хтјели да ставе Косово, косовску гробницу, косовски завјет на референдум. Ставити на референдум главу Лазареву може само неко ко нема разума, нема памети, нема знања, ни мудрости, јер Косово је глава Лазарева, а његово тијело је у Раваници. Овај други дио Србије то је тијело Лазарево. Одрећи се главе Лазареве, то значи остати безглав, одрећи се самог себе и свог бића, свог звања историјског, грађења своје будућности на том крајеугаоном камену, на живоносном гробу Христовом, на ком је саграђена и гради се сва историја“, рекао је Амфилохије.
Он је поручио и да је „тиранија била кроз вијекове на овим просторима, али нико никада од народа ни кад је остајао, ни кад је бјежао са ових простора, није дијелио КиМ, није стављао на референдум КиМ, није стављао на референдум биће своје, судбину своју, звање пред Богом, људима и историјом“.
Поред Амфилохија, који је заједно са владиком рашко-призренским Теодосијем и свештенством служио литургију на Видовдан, присуствовали су јој, уз велики број вјерника, амерички командант у „Бондстилу“ Јован Дучић, градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић, као и славонски и будимљанско-никшићки епископи Јован Ћулибрк и Јоаникије Мићовић.
Извор: ИН4С


Напиши коментар