Димитрије је имао само 17 година када су га пре 14 година Албанци убили у Грачаници


Димитрије Поповић

На данашњи дан пре четрнаест година у Грачаници је убијен седамнаестогодишњи Димитрије Поповић. На њега и још тројицу његових другова пуцано је из аутоматског оружја ујутру око 2.30, из аутомобила марке Ауди, док су се налазили у киоску брзе хране.


Сем овог седамнаестогодишњака, који је одмах подлегао повредама, нико није повређен. За убиство су ухапшена два младића албанске националности – Љабинот Гаши и Аљберт Краснићи. Осуђен је малолетни Краснићи, пише портал „КоССев“.

Место злочина у Грачаници (Фото: Радио КИМ)

Уочи 14 година од овог убиства, екипа РТВ Кима посетила је породицу Поповић.
Зид дневне собе у породичном дому препун је Димитријевих фотографија. Родитељи чувају и друге ствари – кломпе и мантил из Медицинске школе, извиђачку кошуљу, писане радове, дневник…
– После четрнаест година све је горе и теже. Не само ових дана пред годишњицу. То траје 24 сата, то је 14 година туге, бола, неспавања, размишљања о свему. Како је могло да се убије једно дете од 17 година? Био је примеран ђак, примерено дете из породице. Само зато што је Србин. Дођу у сред Грачанице из Приштине и пуцају, Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши. Питала сам и КФОР који је био ту – како је могло то да се деси? Они су дошли са циљем да пуцају, то уопште није било случајно – казала је Јоргованка Поповић.
Фото: YouTube

Краснићи је добио је казну од 6,5 година, а потом је продужена на још три.
– И да је доживотно осуђен, ја од тога немам ништа. Ништа то није. Изгубити дете… а они и даље живе. За мене нема суђења, боље да их нису ни осудили. Нисам задовољна и никада нећу бити задовољна – казала је Димитријева мајка Јоргованка даље за Ким.

„Морам да констатујем да је ипак једно од убистава које је расветљено, а да су многа убиства на Косову остала и сада у статусу непознатих извршилаца. Карактеристично је да је убиство покојног Димитрија Поповића расветљено захваљујући чињеници да је у станици полиције Грачаница било и припадника српске националности који су заједно са Албанцима ефикасно интервенисали“, казао је адвокат породице Живојин Јокановић за РТВ Ким.

Димитрије је био ученик четврте године Медицинске школе, а посебно је период матура тежак за његову породицу:
– Није дочекао матуру. Верујте 5. јуна, свака матура која дође, ја изађем и гледам ону децу. Радујем се, стала бих са њиима у круг да их подржим и кажем им браво. Димитрије је стално причао о тој матури. Казао ми је да неће славити 17 рођендан, већ пунолетство, а ни то није дочекао – каже она.
У знак сећања на убијеног Димитрија сваке године се у Грачаници одржава Меморијални турнир у фудбалу. Од ове године за њега играју и кошаркаши.

– Ми из године у годину покушавамо да сачувамо успомену на Димитрија. Његови другари, пријатељи и рођаци и организатори турнира. Овај турнир има пуно посетилаца. Он је рекреативно играо фудбал,“ навео је један од организатора турнира Стефан Поповић.
За Ким је говорио о својем сећању на Димитрија:
– Био је весео и пријатан дечко, са пуно пријатеља. Био је матурант. Имам једно лепо сећање на њега.
Сећање на Димитрија Поповића чувају и пријатељи и мештани. Сваке године 5. јуна окупљају се на грачаничком гробљу, где се служи парастос, а потом се испред Спомен капелице одржава и поетски час.
Извор: Кossev


Напиши коментар